2016-01-07

Du mano mėgiamiausi prieskonių mišiniai

Nors tinklaraštis apie grožį, tačiau negaliu nutylėti apie du savo mėgstamiausius ekologiškus prieskonių mišinius. Juk prieskoniai bet kokį patiekalą paverčia išraiškingesnio skonio.

Pirmasis - aromatingas "Lebensbaum" ekologiškas prieskonių mišinys itališkai virtuvei, kurį naudoju jau kelintus metus ir esu visiškai nuo jo priklausoma. Be galo tinka barstyti ruošiant įvairius padažus, makaronų patiekalus, taip pat ant sumuštinio ar picos, į pomidorų ar kitas salotas, ant avokado kartu su citrinpipiriais. Retkarčiais jų įberiu ir į sriubą. Šie prieskoniai labai daug kur tinka, ne būtinai tik itališkos virtuvės patiekalams, yra labai universalūs.

Sudėtis:  mairūnai, rozmarinai, svogūnai, čiobreliai, bazilikai, raudonėliai, česnakai, aitriosios paprikos.

Antrasis - "Sonnentor" ekologiškas prieskoninių žolelių mišinys žuviai. Kam skirtas, tam ir naudoju. Labai tinka ruošiant bet kokią žuvį. Dažniausiai prieš kepant pamarinuoju su šiais prieskoniais ir citrinų sultimis. Labai patinka ne tik šių prieskonių skonis, bet ir tai, kaip jie atrodo - sudėtyje esantys rugiagėlių žiedai kažkokio ypatingo skonio gal ir nesuteikia, tačiau labai papuošia patį mišinį, kuris gali tapti puikia dovana bet kokiai šeimininkei ar žvejui.

Sudėtis: čiobreliai, petražolės, bazilikai, geltonųjų garstyčių sėklos, gelsvės, citrinžolės, rugiagėlių žiedlapiai.

Kuo ekologiški prieskoniai  geresni už įprastus? Išskirčiau tris svarbiausias priežastis.

- Skonis ir kvapas. Ekologiški prieskoniai "nenudūkę", su platesne skonio bei kvapo palete, neišblukę. Skonis labai skiriasi, palyginkite, kad ir paprasčiausius ekologiškus ir neekologiškus čili ar ciberžolės miltelius. Suprasite. Žinoma, prastesnės kokybės pasitaikyti gali ir ekologiškų (kaip ir labai geros kokybės neekologiškų), tačiau ant tokių ekologiškų užtaikyti man asmeniškai dar neteko. O šie du gamintojai ypač verti pasitikėjimo.

- Sudėtis. Ekologiški prieskoniai yra be pridėtų dažiklių, kvapiklių bei skonio stipriklių.

- Naudingos medžiagos. Ekologiški prieskoniai paprastai apdorojami labiau tausojančiais būdais, džiovinami žemesnėje temperatūroje ir t.t. Todėl juose ir vertingų maistinių medžiagų bus išlikę daugiau.

Beje! Pagal Nacionalinio Senėjimo instituto (National Institute on Aging), kuris įeina į JAV Nacionalinių sveikatos institutų sistemą (National Institutes of Health (NIH), duomenis daug prieskonių pagal antioksidantų kiekį patenką į daugiausiai antioksidantų turinčių produktų sąrašą. Tarp kurių gvazdikėliai, raudonėliai, rozmarinai, čiobreliai, cinamonas, ciberžolė, imbieras, vanilės ankštys ir daug kitų. Tad prieskonius verta naudoti ne tik dėl to, kad jie patiekalui suteikia daugiau skonio, bet ir dėl prieskoniuose esančių koncentruotai daug vertingų medžiagų.

Kairėje - "Lebensbaum" ekologiškas prieskonių mišinys itališkai virtuvei; dešinėje - "Sonnentor" ekologiškas prieskonių mišinys žuviai.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą