2016-08-15

3 knygos apie aromaterapiją

Šiais laikais informacijos gausa išties stebina. Kartais net sunku atsirinkti, kur tiesa, kur ne. Ypač interneto platybėse. Todėl visada pirmenybę teikiu informacijai, pateiktai knygose. Štai kodėl ieškodama ko nors apie eterinių aliejų savybes, visų pirma atsiverčiu knygą ir tik ten neradusi, ko reikia, atsidarau internetą.

Apie aromaterapiją turiu tris knygas. Nedaug, bet man šių knygų pilnai užtenka kasdieniams poreikiams patenkinti, jose visose randu kone viską, kas būna reikalinga apie eterinių aliejų panaudojimą tiek grožio, tiek gydymo tikslais. Apie šias tris knygas šį kartą ir noriu papasakoti. Simboliškai per Žolines, juk aromaterapija itin glaudžiai susijusi su žolelėmis.



Pradedantiesiems

Pirmąją savo knygą apie aromaterapiją įsigijau prieš maždaug septynis metus. Tai verstinė knyga lietuvių kalba – Jennie Harding "Aromaterapijos paslaptys". Tada apie aliejus nežinojau beveik nieko ir ši nedidelio formato knygelė (nedidelė, bet joje net 224 puslapiai) labai tiko, nes joje informacija pateikiama aiškiai ir glaustai, per daug neišsiplečiant, kas tikrai svarbu pradedantiesiems. Joje trumpai aprašytos bendros eterinių aliejų naudojimo taisyklės, saugumas, proporcijos, vartojimo būdai,  viskas, ko nežinant geriau eterinių aliejų nenaudoti, nes jie tikrai stiprūs savo poveikiu, o per nežinojimą lengva sau pakenkti. Visi duomenys apie konrečius aliejus pateikiami lentelėse. Joje viso aprašyta 30 eterinių aliejų ir 8 baziniai aliejai. Taip pat pateikiama daug eterinių aliejų mišinių receptų konkretiems odos tipams, odos bei sveikatos negalavimams įveikti. Kadangi eteriniai aliejai plačiai naudojami masažams, toliau knygoje (beveik pusę jos) pateikiamas savimasažo pradžiamokslis. Visoje knygoje daug paveikslėlių.

Kam šią knygą rekomenduoju? Visiems, kas pradeda domėtis aromaterapija ir tiems, kam aktualu turėti tik kelis pagrindinius eterinius aliejus ir per daug nenori ar negali gilintintis į plačias aromaterapijos subtilybes. Man asmeniškai ši knyga buvo puikus įvadas į aromaterapiją, bet sukaupus daugiau žinių apie šias nuostabias augalų substancijas, knygą "Aromaterapijos paslaptys" atsiverčiu itin retai – matyt, ne tiek jau daug ten tų paslapčių



Pažengusiems

Tik prieš metus įsigyta knyga – Patricia Davis "Aromaterapija nuo A iki Z". Versta iš anglų kalbos. Stora, beveik 400 puslapių. Joje tik pačioje pradžioje keliuose puslapiuose pristatoma aromaterapija bendrai, truputis jos istorijos. Toliau knygoje abėcėlės tvarka (kas itin patogu) pateikiami išsamūs aprašymai apie konkrečius eterinius aliejus, ligas, terminus. Pavyzdžiui, atskirai pateikiama informacija apie greipfrutų, mirtų, ramunėlių, rozmarinų eterinius aliejus, medetkų aliejų, riebią odą, plaukų slinkimą, sinusitą, bronchitą, venų išsiplėtimą, gyvūnus, net apie astrologiją ir t.t. Žinoma, viskas susiję su aromaterapija. Apie vienus parašyta trumpiau, vos pusę puslapio, apie kitus – gerokai daugiau, pvz., du puslapiai.

Knygos pabaigoje vertingi priedai/lentelės su išvardintais pavojingais eteriniais aliejais, tarp kurių ir tie, kurių negalima naudoti nėštumo metu. Lentelė su pagrindinėmis eterinių aliejų savybėmis. Pateikta ir keletas receptų kosmetikos gamybai.

Kam šią knygą rekomenduoju? Visiems, kas domisi aromaterapija. Tiems, kas eterinius aliejus ne tik garina ir kvėpina namus, bet ir jais gydosi, deda į masažo aliejus, į kosmetiką, vonią ir pan. Man ši knyga labai praverčia.


Įsimylėjusiems aromaterapiją

Kurt Schnaubelt "Naujoji aromaterapija" (lietuvių kalba išleido "Kvapų namai") – knyga ypač smalsiems, kuriems nepakanka vien tik žinoti, koks eterinis aliejus kokiomis savybėmis pasižymi. Šioje knygoje daug schemų, lentelių, kuriomis labai suprantamai, bet tuo pačiu ir moksliškai išaiškinta, kaip eteriniai aliejai išgaunami, kaip jie veikia, kokios yra jų sudedamosios dalys, poveikio spektras ir daug daug įvairiausių subtilybių. Viskas paremta gausybe mokslinių tyrimų. Taip pat konkrečiau aprašyta net 64 eterinių aliejų pagrindinės ir stipriausios savybės kartu su juose dominuojančiomis sudedamosiomis dalimis. Knygoje nemažai informacijos ir apie eterinių aliejų panaudojimo būdus, dozavimą, gausu receptų. Išties labai gera ir informatyvi knyga, nors nėra labai stora – 177 puslapių.

Knygos pabaigoje yra pateiktos keturios paieškos rodyklės: pagal lietuviškus augalų pavadinimus, pagal lotyniškus augalų ir mokslinius aliejų pavadinimus, pagal ligas ir eterinių aliejų poveikius bei terminų rodyklė. Visada naudojuosi šiomis rodyklėmis, kai ko nors ieškau.

Beje, knygoje buvo įdėtas "Kvapų namų" popierinis skirtukas, prikvėpintas levandų eteriniu aliejumi! Nuo jo maloniai švelniai pakvipo ir visa knyga. Dėl ko paėmus ją į rankas atrodo, kad patys "Kvapų namai" atėjo į pačios namus. Tai ypač turėtų patikti "Kvapų namų" parduotuvės gerbėjoms.

Kam šią knygą rekomenduoju? Visiems, kas domisi eteriniais aliejais, bet ypač maloniai skaitysis tiems, kuriuos aromaterapija lydi kiekvieną dieną. Šią knygą atsiverčiu labai dažnai, joje pilna mano pieštuku pasibrauktų sakinių, prirašyta pastabų bei sudėtų skirtukų.

Turite savo pamėgtas knygas apie aromaterapiją? Pasidalinkite komentaruose.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą