2016-03-20

Metas daiginti!

Kodėl pavasario pirmoji pusė pats tinkamiausias metas daiginimui? Išskirčiau dvi priežastis. Nes po žiemos esame išsiilgę žalėsių ir neretai jau kam pradeda trūkti vitaminų, kurių, beje, daigintose sėklose, ankštiniuose, grūduose ir kruopose yra koncentruotai gausu ir daugiau nei nedaigintuose. Tad jauni maži daigeliai labai tinka mitybai paįvairinti.

Bene lengviausia daiginti, nuo ko daug kas ir pradeda, yra spindulinės pupuolės - mažos, žalios pupelės iš ilgų ankščių. Prieš daiginant jas tereikia per naktį pamirkyti vandenyje, ryte vandenį nupilti, perplauti ir sudėti į indelį, kur neužsilaikytų vanduo. Kasdien perplauti vandeniu du kartus dienoje. Sudygsta itin greitai - per 2 paras. Man asmeniškai skaniausios, kai daigeliai dar visai neilgi - skonis labai panašus į paprastus žalius žirnius. Nuostabiai tinka dėti į įvairiausias salotas, užsiberti ant sumuštinio ar... tiesiog skanauti vienus. Kai kurie mėgsta dėti ir į troškinius ar sriubas prieš baigiant virti.

Taip pat retkarčiais daiginu pipirmėtes, garstyčias, gliaudytas saulėgrąžas, japonines pupuoles, liucernos sėklas. O pastaruoju metu ypač pamėgau daiginti chia (ispaninio šalavijo) sėklas. Kaip jas daiginti šį kartą plačiau ir papasakosiu. Ypatingo skonio chia daigeliai neturi, na, nėra tokie išraiškingi kaip, pavyzdžiui, garstyčių. Tačiau chia daiginti verta dėl jų daigeliuose esančių naudingų medžiagų.

Kai pirmą kartą daiginau chia, bandžiau tai daryti tiesiog beriant sausas sėklas ant purkštuku stipriai sudrėkintos lėkštės. Sėklos sudygo, bet ne visos ir toks daiginimas labiau reikalavo priežiūros, dažniau jas reikėjo drėkinti, o laiku to nepadarius, daigeliai greitai pradėdavo vysti ir džiūti. Kur kas patogiau daiginti ant drėgnos vatos, natūralaus audinio skiautės, pvz., lino, ar popierinio rankšluosčio, kad šaknelės turėtų kur įsikabinti.

Paruošiau vaizdinį reportažą su trumpais paaiškinimais, kaip daiginti chia sėklas:

1 diena. Arbatinį šaukštelį chia sėklų užpilkite maždaug 1/4 stiklinės kambario temperatūros vandeniu ir retkarčiais pamaišant, kad sėklos nesuliptų, o tolygiai gautų vandens, palaikykite apie porą valandų, kol aplink sėklas susidarys drebučiai. Tada jas pilkite ant audinio, ant kurio daiginsite, ir šaukštu tolygiai paskirstykite, kad visos sėklos būtų vienu sluoksniu.
Paprastai daiginu ant medicininio binto, bet šį kartą jo nebeturėjau, tad pasirinkau popierinį rankšluostį. Tačiau tai nėra pats geriausias pasirinkimas dėl popieriaus balinimo.
Pirmas dvi-tris dienas chia laikau uždengus, pvz., stikliniu dangčiu nuo puodo - savotiškas šiltnamis. Kuo namuose šilčiau, tuo sėklos dygsta ir auga greičiau.


2 diena. Jau matosi mažyčiai daigeliai. Per dieną du-tris kartus sėklas būtina sudrėkinti vandeniu. Naudoju purkštuką, nes pilant nesunkiai galima vandens padauginti ir sėklos gali pradėti rūgti ar pelyti.

3 diena. Šaknelės dar didesnės. Jų pagalba sėklos pradeda įsikabinti į audinį.

4 diena. Ir štai pagaliau išlindo lapeliai! Daiginimo metu namuose buvo apie 20 laipsnių šilumos, tad chia nedygo labai greitai. Jei temperatūra namuose apie 23 laipsniai, lapeliai gali pasirodyti ir diena anksčiau.

5 diena. Daigeliai dar labiau pasistiebė.

6 diena. Dar dar truputį...

7 diena. Po savaitės daigelius praktiškai jau galima skinti ir valgyti, tačiau aš kantri - daiginu toliau

8 diena. O štai tokius daigelius su didesniais lapeliais jau pradedu skinti/kirpti ir dedu ant sumuštinio.
10 diena. Nukirpau visą likusį derlių. Salotos buvo labai maistingos!

Visas sėklas, kokias tik bedaiginčiau, stengiuosi rinktis ekologiškas, nes ekologiškos jos dažniausiai yra mažiau apdirbtos, džiovintos žemesnėje temperatūroje, tai ir sėkla daug daigesnė. Žinoma, ne visais atvejais, geriausia domėtis konkrečiu gamintoju. Beje, ekologiškumo ženkliukas užtikrina, kad produktas nėra genetiškai modifikuotas.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą