2017-02-04

5 patarimai, kaip teisingai naudoti eterinius aliejus

Natūralumas ant bangos! Įvairūs aliejai, hidrolatai, ekstraktai, augalų bei vaisių milteliai, moliai, eteriniai aliejai... Neabejoju, kad iš skaitančių šį straipsnį ne viena namuose turite eterinių aliejų. Ar bent jau juos kažkas naudoja artimoje aplinkoje. Tai, be abejo, labai džiugina, aš visada už tai, kas iš gamtos, o ne sukurta laboratorijoje ar iš naftos. Bet džiugina ne visada. Visgi kartais pasidaro kiek neramu paklausius ar paskaičius kai kuriuos komentarus ar net kai kurių straipsnių rekomendacijas, kaip su eteriniais aliejais elgtis. Gaila, bet nemažai žmonių vis dar nesuvokia, kokias stiprias koncentruotas substancijas gamta yra sukūrusi.


Išmanymas naudojant eterinius aliejus yra būtinas. Nepakaks paskaityti tiesiog kažkokį straipsnelį populiariame portale. Internete pilna informacijos apie eterinius aliejus, bet toli gražu ji ne visa būna teisinga. Reikėtų itin atidžiai atsirinkti, kurie šaltiniai patikimi, kurie – nevisai. Kadangi eterinius aliejus reikia naudoti atsargiai ir pagal tam tikras taisykles, kelias svarbiausias jų noriu paminėti.

1. Nenaudokite gryno ant odos
Jei migdolų, alyvuogių ar kokį kitą augalinį aliejų be jokios baimės galima tepti gryną tiesiai ant odos, su eteriniais aliejais reikės elgtis kur kas atsargiau. Eteriniai aliejai yra labai stiprios ir koncentruotos medžiagos, dėl ko juos būtina skiesti. Eteriniai aliejai yra tirpūs riebaluose, todėl skiesti labiausiai tinka su augaliniais baziniais aliejais. Tirpsta ir alkoholyje, bet buityje rečiau naudojamas skiedimo būdas. Neatskiestus naudoti galima tik retais išimtiniais atvejais. Kaip išimtys dažnai minimi arbatmedžių bei levandų eteriniai aliejai, bet kaip praktika rodo, stipriai sudirginti ar net nudeginti gali ir jie. Tad skieskite ir tikrinkite ant mažo odos plotelio, ar nedirgina.

2. Naudokite tik išoriškai
Eterinius aliejus išoriškai galima naudoti labai įvairiais būdais: masažams, vonioms, šaltiems ar šiltiems kompresams, inchaliacijoms, garinimui namuose ar pirtyje, kosmetikos gaminimui bei pagerinimui ir pan. Šie eterinių aliejų naudojimo būdai yra ne tik saugūs, bet ir efektyvūs. Žinoma, nepamirštant, kad eterinius aliejus vis tiek būtina skiesti!
Kai kuriuose šaltiniuose minimas ir eterinių aliejų vartojimas į vidų. Tačiau ši tema yra labai ginčytina ir net tos pačios srities specialistai, aromaterapeutai, neturi vieningos nuomonės – vieni už, kiti prieš, kadangi eteriniai aliejai gali stipriai sudirginti ar net pažeisti skrandžio gleivinę. Beje, įkvėptas eterinis aliejus per plaučius nukeliauja tiesiai į kraują. Šis būdas yra ne tik saugesnis, bet ir greitesnis – įkvėptas eterinis aliejus greičiau patenka į kraują nei jo išgėrus, nes aplenkiama virškinimo sistema. Svarbu paminėti ir tai, kad išgėrus per didelį kiekį eterinio aliejaus, galima pakenkti net kepenims.
Todėl savarankiškai gerti eterinius aliejus jokiais būdais nerekomenduoju, išskyrus tuos atvejus, kai gerti juos su konkrečiom vartojimo rekomendacijom pataria kvalifikuotas aromaterapeutas. Jų jau yra ir Lietuvoje.

3. Geriau mažiau negu daugiau
Kadangi eteriniai aliejai yra labai koncentruotos medžiagos, jie parduodami mažuose buteliukuose (dažniausiai 5–10 ml) ir naudojami ne šaukštais, o lašeliais. Proporcijos būtų apytiksliai tokios: suaugusiajam masažui į 10 ml (2 arbat. šaukšteliai) bazinio aliejaus lašinama apie 5 lašeliai eterinio aliejaus, vaikams – 2 lašeliai. Naudojimo kiekiai priklauso ir nuo eterinio aliejaus rūšies, kadangi vieni veikia silpniau, kiti – stipriau. Pavyzdžiui, prieskonių eteriniai aliejai dažnai yra stipresni, todėl kai kurių gali pakakti ir po lašelį.
Pėdų vonelei ar voniai taip pat užteks vos 4–6 lašelių eterinio aliejaus. Kadangi jie vandenyje yra netirpūs ir kad jų sankaupa vandens paviršiuje nesudirgintų odos, eterinį aliejų pirma gerai išmaišykite su keliais šaukštais riebios grietinėlės ar kūno pienelio. Eterinius aliejus galima sumaišyti ir su medumi ar druska – taip pat geriau pasiskirstys vandenyje.
Inchaliacijoms, kurios ypač veiksmingos peršalimo metu, gali pakakti vos vieno eukaliptų ar kito eterinio aliejaus lašelio.
Atminkite, kad eterinio aliejaus aromatas turi būti švelnus, o neerzinančiai stiprus. Yra įrodyta, kad didesniais kiekiais naudojami eteriniai aliejai nedaro didesnio teigiamo poveikio. Tad viena svarbiausių taisyklių naudojant eterinius aliejus – mažiau yra daugiau.

4. Atsargiai, nėščiosios, vaikai, gyvūnai ir sergantys tam tikromis ligomis
Šioms išvardintoms žmonių (ir ne tik žmonių) grupėms ypač atsargiai reikėtų naudoti eterinius aliejus. T.y. naudoti ne tik mažesniais kiekiais, bet ir žinoti, kurių rinktis nevalia. Pavyzdžiui, sergantiems epilepsija negalima naudoti rozmarinų eterinio aliejaus; esant astmai nerekomenduojami raudonėlių, rozmarinų; esant šlapimtakių uždegimui – kadagių, eukaliptų; nėščiosioms – čiobrelių, šalavijų, pipirmėčių; pirmuosius tris nėštumo mėnesius iš viso nerekomenduojama vartoti eterinių aliejų; vaikams iki 3 metų tinka nedaug eterinių aliejų, bet vienas iš dažniausiai rekomenduojamų yra levandų; jei turite naminių gyvūnų, eterinius aliejus taip pat naudokite atsargiai ir mažesniais kiekiais, kadangi gyvūno uoslė daug stipresni už žmogaus.
Prie kiekvieno atvejo išvardinau tik po vieną kitą aliejų, nors esant tam tikrai būsenai netinkančių sąrašas yra kur kas ilgesnis. Tad būtinai pasidomėkite plačiau, kas jums gali tikti ar netikti.

5. Kokybė
Eterinis aliejus yra tikrai ne ta prekė, kurią galima pirkti bet kuriame prekybos centre. Ir juolab ne ta, kuri yra labai pigi, nes žaliavos nedideliam eterinio aliejaus kiekiui išgauti sunaudojama šimtais kilogramų ar net tonomis. Kadangi žmonės visada ieško, kur pigiau, atsiranda ir norinčių pasukčiauti – eteriniai aliejai skiedžiami arba parduodami ne pačios geriausios kokybės. Tačiau kokybė ypač svarbi, jei iš eterinių aliejų tikitės gydomojo poveikio. Nuo kokybės labai priklauso ir aromato subtilumas, grynumas. Eterinius aliejus pirkite patikimose specializuotose parduotuvėse.

Visa informacija pateikta remiantis anksčiau mano minėtomis knygomis apie aromaterapiją >>

4 komentarai:

  1. ar jie tirpsta vandenyje,ar galima naudoti difuzoriui

    AtsakytiPanaikinti
  2. Kaip jis gali nenuvilti jei jau nuvyle...buvo isejes...ir tikrai todel nesaziningas :(

    AtsakytiPanaikinti
  3. Anonimiškas2021-07-11 22:12

    Geriau nei sintetiniai tualeto ( klozeto ) vanduo .

    AtsakytiPanaikinti
  4. Sveiki dar kartą, tik norėjau padėkoti už meilės burtą. Norėjau papasakoti trumpą savo santuokos istoriją Mano vyras paliko mane dėl jaunesnės moters ir aš buvau sugniuždyta. Atrodė, tarsi ji būtų jį užkeikusi, vyras per naktį atsisuko prieš mane be jokio įspėjimo. Tai atsitiko šiais metais, aš labai norėjau, kad jis sugrįžtų, nes daug ką sukūrėme kartu ir tai sudaužys vaikų širdis. Naudojau kiekvieną burtų liejimo svetainę, kurią galėjau rasti be rezultatų. Tada pamačiau konkretų liudijimą apie DR WALE ir tai tikrai suteikė man vilties, nes tai buvo panašu į mano atvejį. Susisiekiau su juo ir jis man viską paaiškino, ką turėčiau daryti. Jis pradėjo dirbti su manimi ir dėl visų jo nuostabių darbų mano vyras šiuo metu yra šalia manęs, o tai yra svajonės išsipildymas. Esu labai laimingas ir privilegijuotas, kad susipažinau su DR WALE. Ačiū! Jei turite panašių problemų, susisiekite su DR WALE ir būkite tikri, kad sulauksite pagalbos.
    Čia jo kontaktas.
    WhatsApp/Viber: +2347054019402 arba
    El. paštas: drwalespellhome@gmail.com

    AtsakytiPanaikinti