2014-11-27

Eteriniai aliejai - visiems gyvenimo atvejams

Pradeda kvepėti Kalėdomis - turiu jau pirmąją kalėdinę dovaną! O taip, pasidovanojau ją sau pati :)) Jau senokai norėjau gražios medinės dėžutės eteriniams aliejams ir kitoms gėrybėms, esančioms mažuose buteliukuose, susidėti. Ją pirkau internetu iš "Aroma Zone" (artimiausiu metu šį pavadinimą turbūt minėsiu kiek dažniau, nes be šios dėžutės užsisakiau nemažai ir kitų dalykėlių). Visus buteliukus sužymėjau numeriukais, numeriukus surašiau ant lapo su atitinkamais aliejų pavadinimais. Prie dėžutės visada šalia ir K. Schnaubelto knygą „Naujoji aromaterapija“. Joje lipniais lapeliais susižymėjau puslapius prie turimų eterinių aliejų, kad galėčiau greitai surasti ir paskaityti apie reikiamą. Be galo patogu.

Šiuo metu, manau, turiu visus eterinius aliejus, kurių man gali prireikti. Paminėsiu juos visus ir apie kiekvieną trumpai aprašysiu, kam pagrinde naudoju. Tikiuosi, kad rasite ir sau naudingų patarimų :)

1. Tikrųjų levandų (lot. Lavandula angustifolia) eterinis aliejus. Vienas nuostabesnių, tiesiog
nepamainomas! Pirmoji pagalba nusideginus, įsibrėžus (ar kačiukui įbrėžus, kas dažniau ir pasitaiko) ar kitoms sudirgusioms odos vietoms patepti. Dažniausiai jis stovi po ranka ant stalo, o ne dėžutėje :) Šis aliejus labai gerai ramina tiek odą, tiek protą. Lašinu jį į veido, plaukų kaukes, retkarčiais juo išsitrinu visą kūną duše (apie tai plačiau prie greipfrutų eterinio aliejaus), naudoju peršalus, garinu namuose.

2. Kvapiųjų kanangų (lot. Cananga odorata) eterinis aliejus. Geriau žinomas kaip ylang-ylang aliejus. Nors jis puikiai veikia atpalaiduojančiai, gali nuraminti net stiprų ir greitą širdies plakimą, daugiau jį naudoju kosmetinėm reikmėm: lašelis į veido kaukę, kad geriau regeneruotų odą, ar į plaukų kaukę bei hidrolatą plaukams apipurkšti po plovimo, kad paskatintų plaukų augimą bei suteiktų blizgesio.

3. Tauriųjų bobramunių (lot. Anthemis nobilis) eterinis aliejus. Šį turiu tik savaitę, niekur dar jo nespėjau panaudoti, bet kvapas nuostabus. Man labai patinka visų rūšių ramunėlių kvapas, nuteikia teigiamai, kažką primena. Gal kažką iš vaikytės... Kaip rašoma K. Schnaubelto knygoje, tauriųjų bobramunių eterinis aliejus yra viena iš stipriausių priemonių, atpalaiduojančių spazmus. Jis atpalaiduoja ir ramina centrinę nervų sistemą, skausmus, alergijas. Padeda esant jautriai, sergančiai odai.

4. Kiparisų (lot. Cupressus sempervirens) eterinis aliejus. Naudojuosi K. Schnaubelto patarimu, kuris tikrai veikia (!): kai pajaučiu, kad pradeda skaudėti gerklę, lašelį šio aliejaus išgeriu atskiedusi nedideliu kiekiu vandens. Gerklės skausmas kaipmat praeina. Tačiau reikėtų nepamiršti, kad naudojant eterinius aliejus tiek iššoriškai, tiek į vidų yra labai svarbi jų kokybė, todėl pirkite tik iš patikimų pardavėjų. Lietuvoje turbūt labiausiai pasitikiu "Kvapų namų" eteriniais aliejais, jie manęs dar nė karto nenuvylė :) Grįžtant prie kiparisų aliejaus savybių, jis nuostabus ir nuo išsiplėtusių venų bei celiulito: geriausia maišyti su baziniais aliejais ir masažuoti jau pažeistas odos vietas ar profilaktiškai.

5. Rozmarinų (lot. Rosmarinus officinalis) verbenono chemotipo eterinis aliejus. Šis aliejus labai gaivina ir padeda sukoncentruoti mintis. Dažnai jį garinu darbo metu, ypač prieš darbo pabaigą, kai darosi sunku mąstyti. Taip pat nuostabus plaukams. Kartais jo įsilašinu į šampūną, visada į plaukų kaukę ir hidrolatą plaukams purkšti po plovimo.

6. Spindulinių eukaliptų (lot. Eucalyptus radiata) eterinis aliejus. Nepamainomas užklupus virusinėms peršalimo ligoms: jį garinu, maišau su aliejumi (dažniausiai sezamų) ir trinu krūtinę, nugarą, pėdas, jo lašinu ir į kojų voneles. 

7. "Primavera" ekologiškų eterinių aliejų mišinys peršalus. Sudėtyje rutulinių eukaliptų (lot. Eucalyptus globulus), spindulinių eukaliptų (lot. Eucalyptus radiata), tikrųjų levandų  (lot. Lavandula angustifolia), vaistinių čiobrelių (lot. Thymus vulgaris) eteriniai aliejai. Dar nebandytas, tad nieko daugiau kol kas parašyti negaliu, bet, tikiuosi, kad bus puikus pagalbininkas užklupus ligai.

8. Gvazdikėlių žievės (lot. Syzygium aromaticum) eterinis aliejus. Labai stiprus. Pagrinde naudoju peršalimo ligų laikotarpiu, garinu kartu su citrinų eteriniu aliejumi - nuostabus derinys. Taip pat puikus pagalbininkas ir nuo danties skausmo.

9.  Pipirmėčių (lot. Mentha piperita) eterinis aliejus. Naudoju jį gana retai, tačiau visada padeda pykinant ar užklupus bendram silpnumui.

10. Smilkalinių bosvelijų (lot. Boswellia carterii) eterinis aliejus. Jis buvo vienas iš mano pirmųjų eterinių aliejų. Ilgą laiką jo neturėjau, bet štai - jo kvapas vėl mano namuose. K. Schnaubeltas rašo, kad smilkalinių bosvelijų aliejus stiprina imuninę sistemą, padeda nuo depresijos. Jis puikus sausai, brandžiai odai. Man jo labiausiai patinka įsilašinti į vonią. Labai atpalaiduoja.

11. Bergamočių (lot. Citrus bergamia) eterinis aliejus. Citrusinių aliejų pas mane netrūksta, labai gerai nuteikiantys kvapai. Bergamočių man dar ganėtinai naujas aliejus. Pirkau jį pagrinde dėl raminančių, atpalaiduojančių ir nervų sistemos pusiausvyrą atkuriančių savybių. Labai maloniai, švelniai kvepia. Bus puikus garinimui ar lašelį įsilašinti į kūno kremą.

12. Citrinų (lot. Citrus limon) eterinis aliejus. Labai mėgstu jį garinti: vieną arba derinyje su levandų, gvazdikėlių ar kitais aliejais. Tai vienas iš veiksmingiausių aliejų kambario orui dezinfekuoti. Taip pat jo retkarčiais įsilašinu į šampūną - plaukams suteikia blizgesio, į kūno kremą (ypač nuostabus pavargusioms kojoms masažuoti), į pėdų vonelę, ant dantų šepetėlio su dantų pasta - padeda balinti dantis (tik nereikia persistengti, nes gali sujautrinti dantis). Beje, tai eterinis aliejus, kurio daugiausia išgeriu. Ryte stiklinė šilto vandens su lašeliu ar dviem citrinų eterinio aliejaus atgaivina geriau nei bet kas kitas! Naudoju saikingai, su pertraukomis, citrinų eterinį aliejų kartais pakeičiu citrinų sultimis arba nieko nepilu į vandenį.

13. Saldžiųjų mandarinų sulčių (lot. Citrus reticulata) eterinis aliejus. Stipriai atpalaiduojantis. Retkarčiais jo įsilašinu į kūno kremą. Beje, gali padėti pašviesinti strijas.

14. "Bergland" eterinių aliejų mišinys žiemai. Sudėtyje apelsinų, greipfrutų ir cinamono žievės eteriniai aliejai - labai kalėdinis, šiltas aromatas.

15. Medetkų (lot. Calendula officinalis) CO2 ekstraktas. Labai tirštas, tamsus. Jo naudoti reikia po mažą trupinėlį. Dedu gamindama įvairius gydančius balzamus odai, lūpoms. Turbūt visiems gerai žinomos medetkų gydomosios savybės :)

16. Rozmarinų (lot. Rosmarinus officinalis) CO2 ekstraktas, tirpus riebaluose. Taip pat labai tirštas, tamsus. Naudoju gamindama kosmetiką. Rozmarinų ekstraktas yra nuostabus antioksidantas. Taip pat turi priešuždegiminių, antibakterinių savybių.

17. Nimbamedžio (lot. Melia azadirach L.) aliejus. Pirkau dantų ir dantenų priežiūrai. Bet šlykštesnio aliejaus nesu ragavusi! Bjaurus ir kvapas, ir skonis. Ne, šiuo tikslu jo nenaudosiu tikrai, kad ir koks veiksmingas bebūtų. Gerai, kad pirkau tik mažą buteliuką. Teplioju juo spuogelius.

18. "Sonnentor" propolio ekstraktas. Apsaugo nuo bakterijų, virusų ir grybelių. Puikus nuo gerklės skausmo, tinka įvairioms žaizdelėms gydyti. Kol kas nesu labai įsigilinusį į platesnį jo naudojimą, bet žinau, kad pravers :)

19. Greipfrutų (lot. Citrus paradisi) eterinis aliejus. Iš citrusinių man jo aromatas nuostabiausias. Mielai pagarinu, taip pat įlašinu į šampūną, kad plaukams suteiktų blizgesio, įlašinu į kūno kremą - nuostabiai pakvėpina, taip pat veikia prieš celiulitą, stangrina odą. Dažniausiai jį naudoju maudydamąsi duše: prieš baigiant "dušintis" drėgną odą išsitepu keliais lašeliais eterinio aliejaus (pradėdama nuo pėdų kylu į viršų), ypač ten, kur daugiau limfmazgių. Po minutės nusiplaunu vandeniu. Suteikia jėgų, pakelia ūpą.

20. Arbatmedžio (lot. Melaleuca alternifolia) eterinis aliejus. Kaip pradėjau su nepakeičiamuoju levandų aliejumi, taip ir pabaigsiu su dar vienu nepakeičiamu ir itin populiariu - arbatmedžio. Ir spuogeliams patepti, ir peršalus, ir įsibrėžus, ir garinimui, ir dar daug kam. Būtinai noriu paminėti, kad šis aliejus puikus ir burnos priežiūrai. Gan dažnai jo lašelį užsilašinu tiesiog ant dantų pastos. Suteigia gaivumo, veikia antibakteriškai ir per laiką švelniai balina dantis.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą