2014-12-06

Kalėdinis lūpų balzamas

Jau kurį laiką vis galvojau pasidaryti lūpų balzamą, nes atvėsus orams vien sviestmedžio nebeužtenka. O dar kai vienoje parduotuvėlėje užtikau be galo gražius metalinius indelius su gėlėmis... Padariau du labai vykusius lūpų balzamus, kurių receptu dalinuosi su visais :)

Reikės (22 ml):
  • 4 g bičių vaško,
  • 3 g kakavos sviesto,
  • 1 g sviestmedžio aliejaus,
  • 6 g kokosų aliejaus,
  • 6 ml graikinių riešutų aliejaus,
  • 2 ml ricinų aliejaus,
  • 1 lašas medetkų CO2 ekstrakto,
  • 2 lašai gryno šaltalankių aliejaus,
  • trupinėlis rožinio žėručio Mica Cuivre (nebūtinai).
Itin turtingos sudėties, bet labai paprasta pasidaryti. Tereikia visus ingredientus karšto vandens vonelėje ištirpinti ir išmaišyti kartu. Pradėti nuo vaško, kietų aliejų, galiausiai, kai pastarieji baigia tirpti, sudėti ir skystus aliejus. Pabaigoje dėjau medetkų ekstraktą ir šaltalankių aliejų.

Taip, sudėtis išties turtinga ir turbūt tiems, kas nėra gaminęs nieko panašaus, kyla klausimas, ir iš kur visko gauti?  Dalis mano aliejų ne iš Lietuvos, tačiau nebūtina pirkti svetur, Lietuvoje galima rasti kone visus ingredientus. Bičių vašką senokai pirkau turguje iš bitininko. Gerą gabalą nusipirkau, kurio užteks dar ilgam :) Kakavos sviestas "Supernutrients" - ekologiškas, labai kokybiškas, kvapnus ir skanus (pirkau "Livinn - sveiki produktai"). Iš ten ir šaltalankių aliejus, bet pirkau jį seniai, šiuo metu tokio prekyboje nebeturi, deja. Sviestmedžio aliejaus daug kur galima rasti, maniškis iš "Aroma Natural". Kokosų ir graikinių riešutų aliejus šiuo metu turiu "Bio Planète" gamintojo - ekologiški, šalto spaudimo. Esu patenkinta jų kokybe, o pirkti iš Vokietijos internetu "Violey". Ekologiškas ricinų aliejus iš Prancūzijos "Aroma Zone". Nuostabusis medetkų ekstraktas pirktas "Kvapų namuose". Tai mano penkios pagrindinės parduotuvės, iš kurių viską ir nusiperku. Kitur net nereikia eiti. O nenorintiems siųstis iš svetur, garantuotai užteks ir mano minėtų trijų lietuviškų parduotuvių :)

Grįžkime prie gaminto balzamo sudėties. Bičių vaško į balzamus dedu visada. Jis sukietina, suriša visus aliejus ir, žinoma, apsaugo lūpas. Turbūt pirmą kartą kosmetikoje naudojau graikinių riešutų aliejų. Jis švelniai kvepia riešutais. Labiau riešutinis skonis, o ne kvapas. Pirkau maistui gardinti (labai skanu įpilti į košę vietoj sviesto), pasisveikatinimui, bet štai - praverčia ir gaminant kosmetiką. Jame yra E, A, B, K vitaminų, fosforo, lecitino, Omega-3 ir Omega-6. Labai tinka sausai, suskilinėjusiai odai. Kiti aliejai balzamą praturtina dar įvairesniais komponentais ir savybėmis.

Balzamas kvepia gan išraiškingai. Stipriai jaučiasi kakava ir kokosai. Nereikia net papildomai kvėpinti eteriniais aliejais. Vidutinio minkštumo, lengvai tepasi. Toks lūpų balzamas gali tapti miela kvapnia kalėdine dovanėle ;)

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą