2015-08-01

Mano auksinis plaukų priežiūros penketas

Norinčioms turėti sveikus ir žvilgančius plaukus, tikrai nėra būtina pirkti itin brangių priemonių. O nemažai kas
taip galvoja - atseit kuo brangiau, tuo ir efektas geresnis. Toli gražu... Kaip ir dažniausiai - genialumas slypi paprastume.  Tad kaip nebrangiai, paprastom priemonėm ir be didelių pastangų turėti gražius plaukus? Išvardinsiu penkis, mano manymu, svarbiausius punktus, ko ir pati laikausi.

1. Svarbiausia - geras šampūnas. Juk tai pagrindinė plaukų priežiūros priemonė. Ne kartą esu girdėjusi "man ekologiškas netinka". Neabejoju, kad tai labiau įsitikinimas, reikia tiesiog bandyti ir tikrai atrasite patį pačiausią. Gerai gerai, jei jau ne ekologiškas, tai bent jau be pačių aršiausių plaunančių medžiagų iš naftos, kurias šampūno sudėtyje (INCI) atpažinsite kaip Sodium lauryl sulfate arba Sodium laureth sulfate; jie labai stipriai plauna ir pašalina daugiau nei reikia, ko pasekoje plaukai tampa sausi ir pažeisti.
Geriausia būtų, kad šampūne plovimo funkciją atliktų šios švelnios augalinės medžiagos: Lauryl glucoside, Decyl glucoside, Sodium coco sulfate, Sodium Cocoyl Glutamate ir pan. Jei ant šampūno buteliuko nerašoma sudėtis, patarčiau jį iš vis be gailesčio šveisti į šiukšlinę - kas ten žino, ko pridėta, gali būti nesaugu nautoti. Aš šiuo metu mėgaujuosi savo šampūnu favoritu - ekologišku "Eubiona" purinamuoju šampūnu su kiviais ir ramunėlėm.

2. Kondicionieriai dažnai apsunkina plaukus, tad juos geriau naudoti tik tada, kai tikrai reikia, pvz., plaukai be galo sausi ar labai veliasi ir be kondicionieriaus būtų neiššukuojami. Kur kas geriau nuplaunamą kremo konsistencijos kondicionierių pakeisti lengvu nenuplaunamu, pvz., naudoti purškiamą "Aubrey" kondicionierių, apie kurį esu rašiusi jau anksčiau.

3. Svarbu - plaukų skalavimas! Tai daryti ypač rekomenduoju, kai vanduo kietas, o Lietuvoje greičiausiai toks yra pas daugelį. Skalauti galima lengvai pasigaminta priemone: į virintą vandenį (ilgiems plaukams užtenka puslitrio) įpilti šaukštą natūralaus obuolių acto ar porą šaukštų citrinos sulčių. Taip pat nuostabiai tinka ir visos arbatos, tačiau renkantis, kokią naudoti, būtina atsižvelgti į plaukų spalvą, pvz., dilgėlės tamsins plaukus, ramunėlės šviesins (taip pat ir skalavimo vanduo su citrinų sultimis). Skalauti reikia paprasčiausiai baigus trinkti plaukus, juos perlieti nuo šaknų iki galiukų pasirinktu ir pasigamintu skalavimo skysčiu. Nuskalauti nereikia, iškart galima apsivinioti rankšluosčiu ir nusausinti. Kuo skalavimas naudingas? Stiprina, atgaivina plaukus ir suteikia jiems blizgesio. Jei nespėjote ar pamiršote pasigaminti skalavimo vandens, po trinkimo plaukus perliekite bent vėsiu vandeniu - suaktyvins galvos odos kraujotaką, plaukai labiau žvilgės. O jei pirma perliesite vėsiu vandeniu ir dar perskalausite kokia arbata - dviguba nauda! Dažniausiai skalauju ramunėlių bei akišviečių arbatomis, vandeniu su obuolių actu ar citrinų sultimis.

4. Kokosų aliejus plaukų galiukams - man tai bene labiausiai pasiteisinusi priemonė prieš suskilinėjusius ir išsišakojusius plaukų galus. Neišsiplėsiu. Kam įdomu, plačiau galite paskaityti ČIA...

5. Plaukų kaukė kartą per savaitę ar dvi. Vėlgi, tikrai nebūtina pirkti brangių kaukių, galite panaudoti tai, kas yra virtuvėje, pvz., kiaušiniai, medus, avokadas, bananai, aliejai, jogurtas, grietinė ir t.t. O jei dar turite ir eteinių aliejų - puiku! Po šiandien darytos kaukės mano plaukai atrodo išties puikiai (nuotrauka daryta prieš savaitę); ją gaminau iš to, kas buvo po ranka, juk eksperimentuoti galima ne tik kulinarijoje: porą šaukštelių abrikosų kauliukų aliejaus, šlakelis alavijų sulčių, kiaušinio trynio ir kelių lašelių citrinų eterinio aliejaus. Po pusvalandžio išploviau įprastai, plaukai labai švelnūs, minkšti ir žvilgantys.

Štai ir viskas! Paprasta, nebrangu ir tikrai efektyvu. Komentaruose pasidalinkite savo plaukų priežiūros paslaptimis, kas ir kitoms gali padėti turėti išpuoselėtus plaukus.

P.S. Pasikartosiu: norint turėti sveikus plaukus, būtina atkreipti dėmesį ir į mitybą, taip pat stengtis kiek galima rečiau plaukus džiovinti karštu oru, geriau iš viso atsisakyti tiesinimo žnyplių, kurios plaukus sudegina, saugoti juos nuo saulės bei šalčio. Atrodo visiems gerai žinomi dalykai, bet kai reikia - pamirštami...

2 komentarai:

  1. Brigita, o kur perkate Eubiona šampūną? Aš kiek randu, tai vis mažais kiekiais

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Didelius perku iš Vokietijos internetu čia: http://www.violey.com/de/eubiona-volumen-shampoo-kamille-kiwi_p_19902.html

      Panaikinti