2015-08-02

Kad žvakių liepsna nebūtų tokia pavojinga...

Žvakes deginti turbūt populiariausia kalėdiniu laikotarpiu, bet vasarą, kai šiltais vakarais malonu pasėdėti lauke, taip pat ta švieselė ir džiugina, ir jaukumo suteikia

Stearino žvakė, žvakidė puošta stiklo dažais
Ar kada susimąstėte, kiek į orą kartu su tuo dūmeliu pakyla ir įvairių nuodingų medžiagų? Tiksliau deginant parafinines žvakes, kurios, aišku, yra populiariausios ir pigiausios. Mano viena pažįstama labai mėgsta žvakes, ypač žiemą, dega kiaurą dieną - labai jauku ir gražu. Tačiau degina tik parafino žvakes, o pavasarį nuo langų nuvalo daug juodulio. Kas tai? Suodžiai! Kuriuos skleidžia deginama parafino žvakė, o kartu su suodžiais į orą yra išmetamas ir nedidelis kiekis kenksmingų toksinų. Dažnas parafino žvakių naudojimas gali sukelti sveikatos problemų.

Tačiau bėda ne tik parafinas, bet ir į žvakes dedami kvapai bei dažai. Jie kenksmingi gali būti ir sintetiniai, ir natūralūs, tad geriausia, manau, rinktis nedažytas ir nekvėpintas žvakes, kad užtikrintai apsisaugoti nuo nuodingų medžiagų, ar bent jau pirkti iš patikimo gamintojo.

Šia tema galima rasti nemažai straipsnių ir pasidomėti daugiau. Na, o populiariausios alternatyvos yra žvakės iš bičių, sojų vaško ir augalinio stearino. Sojų vaško žvakes esu gaminusi ne kartą ir apie tai trumpai rašiau anksčiau (skaityti ČIA). Nesudėtingas ir ganėtinai malonus procesas. Svarbiausia gauti ir atitaikyti tinkamo storumo knatelį.

Jau pagamintos sojų ar bičių vaško žvakės dažnai yra nepigios. Tačiau pigių arbatinių sojų vaško žvakių radau "JYSK" parduotuvėje. Tikslios kainos jau neprisimenu, bet mokėjau tikrai nedaug už 100 vnt. pakuotę. Dažniau pigesnis variantas yra augalinio stearino žvakės, kurios degdamos taip pat neišskiria nuodingų suodžių, kaip parafino žvakės. Stearino rūgštis (stearic acid) yra riebioji rūgštis, natūraliai randama gyvūniniuose ir augaliniuose riebaluose. Naudojama ir kosmetikos gamyboje kaip emulsiklis, minkštiklis, valiklis. 

Šiuo metu turiu vieną didesnę iš vokiško puslapio Violey.de pirktą stearino žvakę už 2.34 euro. Tai "Kerzenfarm" gamintojo žvakė, pagaminta iš 100% augalinio stearino, kuris gaunamas iš palmių aliejaus. Kam rūpi gamta, turėtų būti svarbu ir tai, kad šis gamintojas palmių aliejų stearinui gaminti perka tik iš patikimų tiekėjų, kurie priklauso organizacijai "Apskritojo stalo diskusijos dėl tvaraus palmių aliejaus". Mano turima žvakė yra be jokių kitų priedų. Dega ilgai, nevarva. Ir pati žvakė labai graži, ne vientisos tekstūros, kokios būna pagamintos iš sojų vaško, o plaušeliais.

Pabaigai - pora idėjų mėgstančioms rankdarbius. Sutikite, vasara buvo lietinga, nemažai lietaus dar ir prognozuojama, deja... Kad nenueitų laikas perniek lietingomis birželio dienomis dariau žvakides. Vieną spalvingą dažiau stiklo dažais ir kepiau orkaitėje (nuostabiai apšviečia aplinkui per spalvotus burbuliukus), kitą dariau iš stiklainio ir tinklo bei kriauklių. Labai malonus atpalaiduojantis užsiėmimas

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą