2016-04-21

Molio subtilumai

Kai kalba pakrypsta apie natūralią kosmetiką, daugelis kažkodėl natūralumą ypač susieja su dviem grožio procedūrom – aliejinėm plaukų ir veido molio kaukėm. Tačiau, tačiau... Tiek vienos, tiek kitos  pastaruoju metu vis labiau populiarėja ir tarp tų, kurios (-ie) natūralia kosmetika nei domisi, nei ją naudoja. Ir puiku! Plaukų priežiūrai prieš kelis metus vienu populiariausių tapęs kokosų aliejus ir toliau nepraranda savo pozicijos. Nenusileidžia ir molis.

Molio rūšių įvairovė – didžiulė! Baltas, geltonas, raudonas, rožinis, žalias, pilkas! Ir net tos pačios spalvos molis gali skirtis mineralų kiekiu jame ar smulkumu priklausomai nuo išgavimo vietos bei būdo. Visi labai skirtingi ir visi nuostabūs. Bet šį kartą pasakosiu ne apie juos visus (kas užimtų itin daug laiko), o apie vieną, kuris jau kelis metus karaliauja mano grožio priemonių spintelėje. Tai švelnusis lioso molis, kartais dar vadinamas gydomąja žeme.



Lioso molį perku "Luvos" firmos. Jis ir išgautas, ir pagamintas Vokietijoje. Molis itin smulkus, švelnus ir švarus. Gaminamas laikantis labai aukštų reikalavimų, kaip ir vaistų gamyboje. O ir gamina "Luvos" ne tik tokį birų molį išoriniam naudojimui kaip nuotraukoje, bet ir visą kosmetikos priemonių liniją su moliu, ir molį vidiniam vartojimui (kurio kapsulių pas mane namuose taip pat visada yra).

Savybės

Gelsvai smėlinės spalvos lioso molyje gausu įvairių mineralų ir mikroelementų, tokių kaip kalcis ar magnis. Taip pat pasižymi efektyviomis valančiomis ir sutraukiančiomis savybėmis, gerai absorbuoja odos nešvarumus, riebalus, net žaizdų sekretą ir bakterijas. Nors ir odą valo gerai, bet jos pernelyg neišsausina.

Lioso molis, kaip ir daugelis kitų molio rūšių, visų pirma rekomenduojamas riebiai ir spuoguotai (acne) odai. Tačiau tinkamai naudojant jis gali būti naudingas visų tipų odai, net ir sausai ar jautriai, nes lioso molio dalelės itin smulkios ir molis švelnus.

Beje, yra nemažai straipsnių/patarimų/rekomendacijų prie kitų molio rūšių, kad nereikėtų leisti moliui sudžiūti ant veido ar dekolte odos. Tačiau "Luvos" molio gamintojai teigia priešingai ir net rekomenduoja, kad molio kaukė sudžiūtų. Priežastis: drėgnas molis džiūdamas padaro odos tempimą ir taip yra suaktyvinamos nervinės odos ląstelės bei kraujotaka. Visgi sausai, jautriai ar plonai odai patarčiau ne tik kad nelaukti, kol molis sudžius, bet ir užtepti ją storesniu sluoksniu – su tokia oda reikia elgtis kur kas švelniau.

Kaip naudoti?

Bet kokios rūšies molio kaukę pasigaminti – vieni juokai. Pats paprasčiausias būdas: sumaišyti 1-2 arb. šauštelius molio (tiek užteks veidui) su trupučiu vandens. Vandens papildyti po truputį. Darant kaukę su skirtingos rūšies moliu reikės ir kitokio kiekio vandens. Maišant lioso molio kaukę vandens nesunku padauginti, tad pilkite po truputį, kol kaukės konsistencija bus grietinės tirštumo. Jei padauginote vandens ir gavosi per skysta – ne bėda, tiesiog įberkite dar molio.

Molio kaukę tepti reikia ant švarios, įprastu veido prausikliu nupraustos odos. Kiek ilgai galima laikyti – priklauso nuo odos tipo. Labai jautriai ir sausai odai gali pakakti ir 5-10 min. (kartoti kas savaitę ar dvi), o riebiai nešvariai odai net iki 30 min. ir naudoti patartina 2-3 kartus per savaitę. Galima tepti ir pavienius spuogelius kasdien. Molio košelę sumaišyti reikia kiekvienąkart naujai.



Labai retai kada molio kaukę darau tik maišydama molį su vandeniu. Dažniausiai į ją pridedu dar kokių kitų priedų. Juos rinktis reikėtų pagal individualius odos poreikius ir tipą. Toliau pateiksiu galimus molio kaukės priedus pagal kelis bendresnius odos tipus ar negalavimus.

Normaliai odai
Tiks labai daug priedų ir rinktis reikėtų pagal tai, kokio poveikio iš kaukės labiau tikitės. Jei norisi, kad ji labiau drėkintų odą, tada vietoj vandens galima pilti perpus sumaišius alavijų sulčių ir mėgstamo hidrolato. Taip pat įpilti šlakelį jūsų odai tinkamo aliejaus, pvz., migdolų ar kokosų, lašelį rožių ar kokio kitokio odai naudingo eterinio aliejaus.

Riebiai odai
Vietoj vandens: levandų, greipfrutų, mastikos, rozmarinų, ramunėlių, hamamelių hidrolatai, agurkų ar alavijų sultys, ramunėlių ar liepos žiedų arbata, išrūgos.
Aliejai: vynuogių kauliukų, agurklių, puiklapių, lazdyno ir graikinių riešutų.
Eteriniai aliejai: levandų, mandarinų (tangerine), kiparisų, pelargonijų, vaistinių šalavijų.
Kiti priedai: žalias ar gasulo/rasulo molis.

Mišriai odai
Vietoj vandens: levandų, hamamelių, kraujažolių, citrininės verbenos hidrolatai, agurkų sultys, ramunėlių, medetkų ar liepžiedžių arbata.
Aliejai: simondsijų, erškėtuogių, lazdyno ar graikinių riešutų.
Eteriniai aliejai: ramunėlių, levandų, apelsinų.
Kiti priedai: baltas ar gasulo/rasulo molis.

Spuoguotai odai
Vietoj vandens: hamamelių, arbatmedžių, mastikos, kraujažolių hidrolatai.
Aliejai: neemo, puiklapių, simondsijų, lazdyno riešutų.
Eteriniai aliejai: levandų, arbatmedžių, mandarinų (tangerine), vaistinių šalavijų, rozmarinų.
Kiti priedai: ciberžolės milteliai, gasulo/rasulo molis, gintaro pudra.

Inkštiruotai odai
Vietoj vandens: hamamelių, levandų hidrolatai, ramunėlių arbata, rūgpienis.
Aliejai: dygminų, lazdyno riešutų aliejai, medetkų fitolis.
Eteriniai aliejai: citrinų, arbatmedžių, vaistinių šalavijų.
Kiti priedai: medetkų ekstraktas, chlorelos milteliai, gintaro pudra, gasulo/rasulo ar žalias molis, negyvosios jūros purvas, kukurūzų miltai, žaliosios arbatos ekstraktas.

Sausai odai
Vietoj vandens: valomasis pienelis, sojų grietinėlė, rožių ir šlamučių hidrolatai, alavijų sultys.
Aliejai: migdolų, avokadų, kviečių gemalų, abrikosų kauliukų, alyvuogių, kamelijų aliejai, kakavos sviestas.
Eteriniai aliejai: rožių, pelargonijų, ylang ylang, nerolio, santalų.
Kiti priedai: baltas molis, avokado minkštimas, migdolų miltai, kiaušinio trynys.
Geriau neleisti moliui sudžiūti.

Brandžiai ir pavargusiai odai
Vietoj vandens: valomasis pienelis, sojų grietinėlė, jogurtas, rožių, nerolio ir morkų sėklų hidrolatai, žalia arbata.
Aliejai: erškėtuogių, arganų, simondsijų, šaltalankių, agurklių, abrikosų kauliukų, alyvuogių, kviečių gemalų.
Eteriniai aliejai: frankinsenco, rožių, nerolio, ylang ylang.
Kiti priedai: chlorelos, spirulinos ar kitokių dumblių milteliai, amla milteliai, kakava, gerai išplaktas kiaušinio baltymas.

Jautriai ir plonai odai
Vietoj vandens: valomasis pienelis, sojų grietinėlė, alavijų sultys, levandų, kraujažolių, beržų pumpurų ar rožių hidrolatai.
Aliejai: avokadų, migdolų, kamelijų, kanapių, nakvišų.
Eteriniai aliejai: ramunėlių (lot. Anthemis nobilis), nerolio, rožių.
Kiti priedai: avižų milteliai, baltas molis, medetkų ekstraktas.
Neleisti moliui sudžiūti!

Odai su išsiplėtusiais kapiliarais
Vietoj vandens: valomasis pienelis, sojų grietinėlė, morkų sėklų, švytrūnų (cistų), pelargonijų, hamamelių hidrolatai.
Aliejai: puiklapių, erškėtuogių, šaltalankių aliejai, medetkų fitolis.
Eteriniai aliejai: ramunėlių, petražolių, rožių.
Kiti priedai: baltas ar raudonas molis, morkų sėklų ekstraktas, amla milteliai.
Neleisti moliui sudžiūti!

Visi priedai skirtingiems odos tipams parinkti pagal kelis patikimus literatūros šaltinius. Ir jų gali būti dar daugiau! Paminėjau tik po kelis galimus priedus į molio kaukes iš daugybės kitų.



Dar ką norėčiau paminėti apie lioso molį – tinkamas ne tik grožiui (kaukėms, kaip šveitiklis, plaukams ir pan.), bet ir sveikatai. Skaudantiems raumenims nebandžiau, tačiau drąsiai "Luvos" moliu pabarstau įsipjovus, įsibrėžus ar ant kokios kitos kraujuojančios žaizdelės – padeda pristabdyti kraujavimą ir išties gerokai greičiau užgyja. Žinoma, prieš tai reiktų žaizdą dezinfekuoti dėl viso pikto. Daugiau apie "Luvos" lioso molį ir jo savybes galima paskaityti itin išsamiame straipsnyje štai čia.

Komentaruose būtinai pasidalinkite, kokios rūšies molis yra jūsų pats mylimiausias ir su kuo jį maišote. Lauksiu :)

4 komentarai:

  1. mėgstamiausias Gasiulo molis:) beje, kuo lioso molis skiriasi nuo Gasulio? iš Gasiulio molio mėgstu pasidaryti veido prausiklį-šveitiklį, kažkaus panašais į Ambroozijos Junda (Gasulio molis, hidrolatas, aliejus ir arbatmedžio AE)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki :) Gasulo molį esu ir aš naudojusi, darydavausi prausiklius, kaip ir jūs minėjot. O nuo lioso molio skiriasi tuo, kad gasulo molis labiau riebiai, mišriai, spuoguotai odai. Jis labiau džiovina ir toks "aršesnis", jei galima taip išsireikšti. Lioso švelnesnis ir lengviau pritaikomas visų tipų odai, kaip ir baltas molis.

      Panaikinti
    2. koks angliškas šio molio pavadinimas, t.y. kaip sudėtyje įvardijamas? :) baltasis molis yra kaolinas, žaliasis - montmorilonitas ir t.t.

      Panaikinti
    3. Angliškai būtų "loess". Arba dar kartais vadina "healing earth".

      Panaikinti