2016-03-28

DIY - odą ir mintis raminantis kūno kremas

Paskutinio prieš trejus metus gaminto kūno kremo jazminų svaiginantį kvapą vis dar prisimenu. Ir štai po ilgos pertraukos noras pačiai gaminti kosmetiką vėl sugrįžo!

Ne per seniausiai "išsiviriau" puikų lengvą kūno kremą. Tiesa, iš antro bandymo, nes pirmąkart kremas sunkiai susiemulsino. Gal tiesiog reikėjo truputį laiko, kol vėl prisiminiau, kaip tai daryti, o gal ne ta diena papuolė - visko pasitaiko. Bet kokiu atveju bandymai išeina į naudą ir tik bandant galima atrasti tikrai gerų receptų. Darydama antrąkart šiek tiek pakeičiau sudėtį: mažiau emulsiklio bei aliejų, o vietoj naudoto sviestmedžių aliejaus įdėjau kvapnaus kakavos sviesto, kuris buvo labai geras sprendimas - kartu su eteriniais aliejais sukūrė itin malonų aromatą.


Kaip ir visus natūralius kremus, taip ir šį geriausia tepti po dušo ar vonios ant šiltos, dar kiek drėgnos odos, nors šis ganėtinai gerai tepasi ir lengvai susigeria tiek į drėgną, tiek į sausą odą, nepalieka lipnumo. Oda lieka labai minkšta, matyt, kakavos sviesto nuopelnas.Vandens fazei pasirinkau vieną savo mėgiamiausių hidrolatų - hamamelių, kuris gerai žinomas, kaip vienas stipriausių antioksidantų iš hidrolatų, ir alavijų sultis (naudojau skystas "Aubrey" firmos). Jos konservuotos greipfrutų sėklų ekstraktu. Alavijai garsėja savo nuostabiomis odą raminančiomis, drėkinančiomis bei regeneruojančiomis savybėmis.

Aliejaus fazei naudojau lengvus avokadų ir migdolų aliejus bei kakavos sviestą. Avokadų ir migdolų aliejai yra puikūs sausai ir jautriai odai. Jie yra švelnūs ir tinka net vaikų odelei. Kakavos sviestas kremui suteikia švelnų saldų kvapą, jis itin gerai minkština odą.

Vandens ir aliejaus fazėms sujungti naudojau savo pamėgtą alyvuogių emulsiklį Olivem1000 (INCI: Cetearyl olivate, Sorbitan olivate), su kuriuo kremas gaunasi ypač lengvas ir švelnus.

GNB konservantą (INCI: Gluconolactone (and) Sodium Benzoate) naudojau pirmąkart. Pirkau iš "Aroma Natural". Konservantas nekenksmingas ir leidžiamas Ecocert sertifikuotoje ekologiškoje kosmetikoje. Dėti į kremą rekomenduojama 0.75-2%. Aš jo dėjau 1% ir to tikrai pakanka, kremas nepakitęs (spalva, kvapas) išsilaikė gerą mėnesį iki kol sunaudojau. Beje, šis konservantas išskirtinis tuo, kad jį galima naudoti ir, pvz., tonikams ir kitoms vandeninėms kosmetikos priemonėms gaminti. Jei atsiras manančių, kad geriau gaminti kremą iš viso be konservanto - įmanoma, tačiau nedrįsčiau tokio kremo naudoti ilgiau nei savaitę, o ir laikyti tokį privaloma šaldytuve. Tad tokiu atveju kremus reikės gaminti po labai nedaug ir dažnai, kas užims daug laiko.

Kremą kvėpinau keiptauninių ramunėlių (lot. Eriocephalus punctulatus) ir saldžiųjų mandarinų sulčių (lot. Citrus reticulata / Tangerine) eteriniais aliejais (saulėtomis dienomis kosmetikos, kurios sudėtyje yra citrusų eterinių aliejų, geriau nenaudokite prieš kelias valandas einant į lauką dėl jų galimo fototoksiško poveikio). Kartu su kakavos sviesto saldumu gavosi išties nebloga kvapų kompozicija. Švelnus, raminantis aromatas, ypač puikus vakare po darbų ar vonios tolimesniam ramiam poilsiui.



Noriu atkreipti dėmesį, kad eterinių aliejų dėjau itin mažai, vos 0.5%, t.y. tik 15 lašelių į 100 ml kremo. Tai labai nedaug. Palyginimui - į įvairius gydančius aliejų mišinius patariama dėti 3-6 lašelius į 10 ml aliejaus, tad šimtui mililitrų aliejaus gautųsi  mažiausiai 30 lašų. Tačiau šiam kremui tikrai pakanka tiek, kiek sulašinau. Kvapas pakankamai juntamas, tačiau neįkyrus.

Beje, jau esu anksčiau minėjusi, kad Afrikos keiptauninių ramunėlių eterinis aliejus dar metams vos tik prasidėjus tapo mano metų atradimu. Dažniausiai jį naudoju garinimui ir kambarių kvėpinimui elektriniu difuzoriumi. Mane šio eterinio aliejaus kvapas tiesiog užburia, kažkuo primena saldainius, kažkuo ramunėles ir dar kažką... Tiesiog tobulas. Nepigus, tačiau vertas savo kainos. Beje, jo kvapas atsiskleidė tik garinant difuzoriumi, nes uodžiant iš buteliuko jaučiama ne tokia plati šio aliejaus kvapų gama. Tad jei nemėgčiau ramunėlių ir nebūtų man šio aliejaus rekomendavę, kažin ar būčiau pirkusi vien tik pauosčiusi parduotuvėje. O apie jo nuostabias savybes neišsiplėsiu. Plačiai aprašyta pardavėjo "Kvapų namai" puslapyje.

Avokadų aliejus kartu su keiptauninių ramunėlių eteriniu aliejumi kremui suteikė švelnią pavasariškai gelsvai žalsvą spalvą.

Receptas (100 ml):

   65 ml hamamemių hidrolato,
   7 ml alavijų sulčių,

   10 ml avokadų aliejaus,
   5 ml migdolų aliejaus,
   5 g kakavos sviesto,

   1 g GNB konservanto,

   6 g emulsiklio Olivem 1000,

   10 lašų saldžiųjų mandarinų sulčių eterinio aliejaus,
   5 lašų keiptauninių ramunėlių eterinio aliejaus.

Papildomai reikia:
 - 2 stiklinaičių ar keramikinių puodelių (geriau tokių pat, kad vienodai kaistų; aš naudoju laboratorines stiklines po 100 ml, pirkau prieš kelis metus "Suvoje" - praverčia ir ne tik kremus gaminant),
 - matavimo indelio (taip pat naudoju iš "Suvos", turiu plastikinę stiklinę 100 ml),
 - šaukštelio maišymui (aš jau kelis metus turiu vieną ir nepakeičiamą - oranžinį šaukštelį; plastikinis, tad neskamba į stiklinaičių šonus, abi jo pusės panaudojamos ne tik maišymui, bet ir ingredientų matavimui),
 - svarstyklių (taip pat neįsivaizduoju kosmetikos gaminimo be šio prietaiso, turiu elektronines svarstykles "Digitalscale", sveriančias iki 100 g, 0.01 g tikslumu),
 - vandens termometro (turiu štai tokį; nedidukas, patogus, su įdėklu),
 - puodo, kuriame kaitinsite vandenį (geriau neaukštais kraštais),
 - indelio, kuriame laikysite kremą.

Gaminimo eiga:
1. Visų pirma visus naudojamus indus dezinfekuokite. Aš tai darau spiritu ar aukštos kokybės degtine.
2. Vienoje iš stiklinaičių nedideliame kiekyje hidrolato ištirpinkite GNB konservantą, tada supilkite likusį hidrolatą bei alavijų sultis - tai bus vandens fazė.
3. Į kitą stiklinaitę supilkite aliejus, sudėkite kakavos sviestą ir emulsiklį - aliejinė fazė.
4. Abi stiklinaites pamerkite į puodą su karštu vandeniu (žr. nuotrauką dešinėje). Kaitinkite iki kol visiškai ištirps sviestas bei emulsiklis ir abiejuose indeliuose temperatūra bus 65-75°C. Temperatūra turi būti vienoda.
5. Iš lėto ir maišant supilkite hidrolatą į indelį su aliejais. Maišykite apie 3 minutes, kol masė pradės panašėti į kremą. Tada galima indelį pamerkti į šaltą vandenį ar ledukus ir toliau maišyti apie 1 minutę.
6. Kai kremas pravės, sulašinkite eterinius aliejus, gerai išmaišykite ir leiskite galutinai atvėsti. Supilkite į sandarų, švarų ir išdezinfekuotą indelį, kuriame laikysite kremą.
7. Sėkmingai naudokite.

Pasigaminti kremą tikrai nėra labai sudėtinga. Tikras malonumas. Jei tai darysite pirmą kartą, prieš gaminant sudėtimi turtingą kremą, pasitreniruokite ir pabandykite susukti nedidelį kiekį kremo iš paprasčiausio vandens, virtuvėje naudojamo aliejaus bei emulsiklio. Tam, kad netektų liūdėti nesėkmės atveju. Tačiau tikiuosi, kad nusivilti jums tikrai neteks.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą