2015-11-25

SVEČIAS. Apie kalėdines dovanas

Mintys apie Kalėdas dažnai ateina iškart su pirmu sniegu. Šiemet sniegas Lietuvoje (kaip ir kai kuriuose kituose pasaulio kampeliuose) vėlokas reiškinys. Ir nesvarbu, sniegas - ne sniegas, jaučiate šventes ar dar ne, bet jos atlekia ir gan greitai - už 4 savaičių jau sėsime prie Kūčių stalo! Dovanų ieškojimas, jų pakavimas, atvirukų gaminimas, palinkėjimų rašymas, didesnis dėmesys savo artimiesiems šį laukimo laikotarpį gali padaryti dar labiau "kvepiančiu" Kalėdomis. Vieniems tikras malonumas ieškoti dovanų, kitiems gali pasirodyti tikra kančia besiblaškant po minią žmonių prekybcentriuose ir sau užduodant klasikinį metai iš metų vis pasikartojantį klausimą O KĄ DOVANOTI ?? Tai gi, kad mažiau dėl to sopėtų galvą, dovanų tema nusprendžiau pakalbinti savo pažįstamą, tinklaraščio Grožio gurmanė autorę Modestą, kuri paprastai gerų idėjų nestokoja




Modesta, kaip manai, ar dovanoti dovanas gali būti smagiau nei jas gauti?

Man patinka tiek dovanoti, tiek gauti dovanas. Dovanas renku atsakingai, galvoju apie kiekvieną žmogų atskirai ir niekada neteko nupirkus dovanos vienam žmogui, jos padovanoti kitam. Dovanoms man niekada negaila lėšų. Bet kartais idėja svarbiau už finansus – puiki idėja gali kainuoti iš tiesų nedaug! Svarbiausia, kad ta dovana patiktų gavėjui. Nesivadovauju idėja dovanoti tai, ką noriu pati gauti, nes žmonių lūkesčiai be galo skirtingi. Todėl kaskart dovanojant dovaną ima šiurpuliukas, ar ši gavėjui patiks. Bet sulaukusi išpūstų akių ir dėkingo žvilgsnio galiu kelias dienas pati šypsotis. Džiugina jausmas, kai džiugini kitus. Gauti dovanas mėgstu mažiau nei dovanoti. Tačiau visada be galo įdomu, ką žmogus galvoja man patinkant ir kas mane pradžiugintų. Yra buvę ir didžių nustebimų, tačiau ir nusivylimų. Nusivylimų dėl to, jog atrodė, kad žmogus visiškai manęs nepažįsta. Todėl visada rekomenduoju nedovanoti ypatingai asmeniškų dovanų, jei nesam tikri, kad žmogui būtent to reikia.

Vis dažniau galima išgirsti, kad visas prieškalėdinis laikotarpis tapo labai vartotojišku. Ką Tu apie tai galvoji?

Manau, kad Lietuvoje ši bėda nėra tokia bėda. Taip, perkam dovanas, perkam jų daug. Tačiau manau, kad prekybininkai tikėtųsi didesnio "išprotėjimo" prieš šventes. Žmonės pradėjo gaminti rankų darbo dovanas, dovanoti keptus sausainius, savo gamintus papuošalus.

Pasineriame į dovanų pirkimą, lėkimą, bėgimą, tačiau kartais pamirštam tiesiog pasidžiaugti vieni kitais, galbūt daugiau laiko šventiniu laikotarpiu skirti šeimai. Manau, kad ne dovanos dydis, kiekis, kaina yra svarbu, tačiau dėmesys. Kartais saldžios smulkmenos ar bilietas į kiną gali labiau džiuginti nei garsios firmos netinkančių spalvų akių šešėlių paletė

Gal yra dar kažkas, ką patartum, kad šis prieššventinis laikotarpis taptų tikrai šventišku ir šviesesniu? (juk tamsiausias metų laikas tikrai slegia)

Ką dar siūlau šiuo laikotarpiu nuveikti, tai susitaikyti su tais, su kuriais susipykom. Pradėti naujus metus su švaria sąžine ir didesniu draugų ratu juk daug geriau nei nešiotis pyktį. Ir nepamirštam mažų ritualų – papuošti namai, kvepiantys sausainiais, karšto vyno puodelis ir vakaras po pledu su mylimu žmogumi. Atrodo gali tą daryti kone kasdien, tačiau būtent šiuo laikotarpiu taip leidžiamas laisvalaikis atrodo prasmingesnis.

Kaip ir minėjau, iki Kalėdų liko tik keturios savaitės. Prieš kiek laiko Tu pradėjei galvoti apie dovanas? Gal jau viskas suruošta ir liko tik supakuoti?

Dažniausiai apie dovanas pradedu galvoti gana anksti. Turiu sąrašą (kartais net kelis!), kam ruošiuosi dovanoti ir tada renku idėjas, ką dovanoti. Tai man padeda nepasimesti ir nestovėti didžiulėse eilėse prieš pačias šventes. Tai vargina, o minčių skubos metu būna ypatingai mažai. Tačiau dar neturiu nė vienos dovanos jau paruošusi. Viskas procese

Taip, paminėjei ilgas eiles ir iškart prisiminiau atvejį, kai pačiai teko paskutines dovanas pirkti vos porą dienų iki Kalėdų. Gal turi idėjų, ką galėtų dovanoti būtent tie lekiantys, kad tikrai pataikytų? Kas tiktų ir moterims, ir vyrams?

Visada rekomenduoju tokiais atvejais dovanoti saldžius/skanius krepšelius. Juos gali sudaryti įdomūs padažai, riešutai, džiovinti vaisiai, vynas, atidarytuvas, sirupas ar bet kas, kas patiktų dovanos gavėjui. Niekada neprašausite su tokia dovana. Tik išsiaiškinkite, ko nemėgsta dovanos gavėjas ir būtinai pasirūpinkite, kad to nebūtų Jūsų dovanoje Be to, bilietai į teatrą ar filmą taip pat puiki dovana. Rekomenduoju nenurodyti konkretaus spektaklio ar filmo.

O ką manai apie dovaną moterims - kosmetiką?

Jau keletą metų mano draugės ir šeimos moterys yra apipilamos kosmetika Šiais metais renkuosi kitokias dovanas. Manau, kad reiktų vengti labai asmeniškų dovanų – veido kremo, šampūno, labai kvapnių priemonių. Mes, moterys, dažnai pačios nežinome, kokia mūsų oda/plaukai ir kas tinka/netinka. Todėl tokią dovaną pataikyti labai sunku. Be to, dažna turi mėgstamą gamintoją, todėl galite nepataikyti ir dėl to. Jei norite dovanoti kosmetiką, rinkitės neutralias priemones – rankų kremus, kūno kremus, nagų priežiūros priemones. Dažniausiai kosmetiką vyrams dovanojame tiems, kurie yra labai arti mūsų. Tada galite stebėti, kokias naudoja ir kuo būtų galima palepinti.

Sudėtingiausia dovanoti vyrams. Bent jau taip dažniausiai tenka išgirsti. Ir ne tik iš moterų. Ką manai apie gurmaniškų valgomų dovanų parinkimą jiems? Gal kažką galėtum rekomenduoti?

Jau minėjau, gurmaniškos valgomos dovanos yra labai puikus sprendimas. Pasikartosiu, bet rinkinius gali sudaryti ir gėrimai, ir kokybiški riešutai, džiovinti vaisiai be cukraus, sirupai (agavų, klevų), retesnis aliejus. Rinkitės geriau mažiau, bet kokybiškų, retesnių produktų, nei didžiulį krepšį lengvai dideliame prekybos centre randamų maisto produktų. 

Turintiems vaikų ir propaguojantiems sveiką gyvenimo būdą dažnai susopa galvą - kiek vaikai per šventes suvalgys saldumynų! O skanėstų juk gaus ir darželyje, ir mokykloje, ir iš močiutės, ir tetulės, ir Kalėdų Senelio... Gal turi gerų idėjų, ką skanaus galima dovanoti vaikučiams be didelės sąžinės graužaties? 

Ekologiškų prekių parduotuvėse gausu saldumynų be cukraus, tačiau su medumi, agavų sirupu, džiovintais vaisiais, riešutais. Rasite netgi guminukų be cukraus, tačiau saldžių! Be to, džiovinti vaisiai be cukraus gali būti puikus pasirinkimas.

Ačiū, Modesta! 

Tikiuosi, kad skaitiniai patiko ir pasigavote vieną kitą gerą idėją. Visiems linkiu ramaus, šilto (širdy) ir prasmingo Kalėdų laukimo

Paskutiniai saulės spinduliai prieš poliarinę žiemą (asmeninė nuotr.)





2 komentarai:

  1. Man asmeniškai labai įdomu, o ką per Kalėdas ar kitas šventes galima padovanoti porai ?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Iš valgomų dovanų tiks tie patys visokių gėrybių prikrauti krepšeliai. Arba dabar šovė į galvą mintis: pintas krepšys, vynas, taurės ir skanėstai prie vyno.
      Kosmetika porai taip pat gali būti gera dovana - patys esame gavę kvapnų dušo gelį, kurį kartu mielai sunaudojome.
      Taip pat ir gavę, ir dovanoję porai esame brangų gerą pledą, tik, žinoma, ne iš maximos už 3 eurus :)
      Dovanoti tikrai yra ką ;)

      Panaikinti