2015-12-20

Jūsų teisė RINKTIS 2

Sveiki visi! Prisimenate, kaip prieš metus išnarpliojau veido kaukės sudėtį? Kadangi sudėties pažinimo tema vis dar aktuali ir neišsemiama, tęsiu pasakojimą ir kviečiu ateinančiais metais ne beždžionauti, o pradėti naujus metus kaip nors sveikiau, pavyzdžiui, su sveikesniu šampūnu. Tačiau rinkitės atsargiai, kad nenutiktų taip, kaip vienai mano draugei. O buvo taip...

Pakonsultavau draugę, kokį šampūną pirkti, rekomendavau konkrečių variantų. Ir nutiko taip, kad ji parduotuvėje susigundė visiškai neutraliai skambančiu "Neutral" šampūnu. Nusipirko. Sudėčių nemokantis skaityti (o jas skaityti nėra labai paprasta ir tikrai reikia praktikos) žmogus realiai mato tik tai, ką gamintojas nori, kad pirkėjas matytų. Šiuo atveju ant "Neutral" šampūno fasado pateikta labai rimta ir jokių abejonių nekelianti informacija:

 - Šampūną rekomenduoja Lietuvos alergijos ir astmos asociacija, o taip pat perkant šį šampūną remiami vaikų alergijos tyrimai. Papildomai apačioje yra apvalus ženkliukas (pynė), reiškiantis Danijos astmos ir alergijos asociacijos rekomendacijas.
- Gamintojo pavadinimas "Neutral" skamba itin neutraliai, sudaro patikimumo įvaizdį.
- Rekomenduojamas jautriai odai.
- Paženklintas "Žalia gulbe", oficialiu Skandinavijos ekologiniu ženklu.
- 0% parabenų, dažiklių ir kvapiklių.

Viskas skamba labai gražiai ir patikimai. Tačiau pažiūrėkime į sudėtį ir paanalizuokime kiekvieną ingredientą atskirai. Sudėties tikrinimas pats patikimiausias būdas pasirinkti tinkamas kosmetikos priemones, nesvarbu, kas tai bebūtų, šampūnas, kremas, pudra, blakstienų tušas, kūdikių kosmetika, skutimosi putos vyrams ir pan.

"Neutral" šampūno sudėtis (INCI - International Nomenclature of Cosmetic Ingredients - Tarptautinė kosmetikos ingredientų nomenklatūra, kurioje visi ingredientai būna surašyti jų panaudoto kiekio (koncentracijos) mažėjimo tvarka):
Aqua, Sodium Laureth Sulfate, Coco-Glucoside, Sodium Chloride, Cocamidopropyl Betaine, Behenoyl PG-Trimonium Chloride, Glycereth-2 Cocoate, Hexylene Glycol, Citric Acid, Sodium Benzoate, Sorbic Acid.

O dabar apie kiekvieną ingredientą atskirai. Mano žymėjimas:
žalia - saugu, naudinga;

oranžinė - sakyčiau per viduriuką, nes daug kas gali priklausyti ir nuo tos medžiagos kokybės, išgavimo būdo, koncentracijos, ką sunku pasakyti vien pažiūrėjus į produkto sudėtį;
raudona - radus šį pavadinimą produkto sudėtyje, galima dėti jį atgal į parduotuvės lentyną arba šveisti į šiukšlinę.
  • Aqua - vanduo.
  • Sodium Laureth Sulfate - natrio laureto sulfatas, sutrumpintai dar vadinamas SLES. Dėl šios medžiagos labiausiai ir kyla klausimas, kaip šampūnas su tokia stipria, iš naftos išgauta paviršiaus aktyvavimo medžiaga (PAM), dėl kurios šampūnas ir putoja, gali būti skirtas jautriai odai ir dar keisčiau - rekomenduojamas alergijos ir astmos asociacijos?
    Natrio laureto sulfatas kartu su dar geriau visiems žinomu natrio laurilo sulfatu (SLS) yra bene geriausiai žinomi ir dėl savo pigumo plačiausiai naudojami detergentai. Jie plačiai naudojami šampūnų, kondicionierių, kūno ir veido prausiklių, skystų muilų, taip pat buitinių skalbiklių ir valiklių gamyboje.
    Štai kaip šios medžiagos poveikį odai ir sveikatai įvertina Lietuvoje gerai žinomas portalas "Kosmetikos DNR": "...dirgina odą, kemša poras ir gali pabloginti problematiškos odos būklę. Natrio laureto sulfatas nėra rekomenduojamas jautriai, sausai, pažeistai odai. Natrio laureto sulfate gali pasitaikyti pavojingų priemaišų – etileno oksido ir 1,4 dioksano. Personal Health Facts reports perspėja, kad ingredientas sausina ir alina plaukus."
    Šampūnuose ir prausikliuose venkite šių dviejų aršių medžiagų, sudėtyje (INCI) žymimų kaip Sodium Luryl Sulfate ir  Sodium Laureth Sulfate - būtinai jas įsiminkite! Jei šampūno sudėtyje jų nebus, labai didelė tikimybė, kad nebus pridėta ir kitų kenksmingų medžiagų.
    Kokios alternatyvos? Tikrai nereikia bijoti šių putojimą sukeliančių medžiagų, kurios yra augalinės kilmės: Coco-Glucoside, Sodium Coco-Sulfate, Disodium Cocoyl Glutamate, Sodium Cocoyl Glutamate, Lauryl Glucoside, Decyl Glucoside ir kt.
  • Coco-Glucoside - viena iš saugių paviršiaus aktyvavimo medžiagų. Tačiau šampūno sudėtyje pirma paminėta Sodium Laureth Sulfate, kurios sudėtyje daugiau ir pridėta.
  • Sodium Chloride - druska.
  • Cocamidopropyl Betaine - dar viena paviršiaus aktyvavimo medžiaga. Išgaunama iš kokosų, tačiau vertinama atsargiai. Nors yra švelnesnė už anksčiau jau minėtus SLS ir SLES, tačiau gali išprovokuoti alergines reakcijas dėl sudėtyje dažnai pasitaikančių priemaišų. Tad turintiems labai jautrią odą patartina vengti kosmetikos su šia medžiaga.
  • Behenoyl PG-Trimonium Chloride - naudojama plaukų priežiūros priemonėse kaip kondicionuojanti ir antistatinė medžiaga. Vertinama kaip nekenksminga.
  • Glycereth-2 Cocoate - viena iš saugių paviršiaus aktyvavimo medžiagų.
  • Hexylene Glycol - kondicionuoja odą, emulsiklis, tirpiklis, PAM. Vertinama kaip saugi medžiaga kosmetikoje, tačiau yra įtarimų, kad jautriems asmenims gali dirginti odą, akis ir plaučius.
  • Citric Acid - citrinos rūgštis. Saugus ingredientas, šampūnuose naudojamas pH sureguliavimui.
  • Sodium Benzoate - konservantas, naudojamas maisto, farmacijos ir kosmetikos pramonėje. Nuomonių apie jį galima rasti prieštaringų, todėl žymiu, kaip vidutinio saugumo.
  • Sorbic Acid - galimai toksiškas konservantas, gali sukelti alergijas. Patartina vengti.

IŠVADOS

Nors kosmetikos priemonė rekomenduojama alergijos ir astmos asociacijos, yra užrašas, jog tinka jautriai odai, tai dar nereiškia, kad joje 100 proc. nėra potencialiai dirginančių medžiagų - kaip ir šiuo atveju. Vadinasi, ne visomis asociacijomis ir ne visa ant pakuotės pateikta informacija galima aklai pasitikėti.

Kosmetikos priemones reikia rinktis ne pagal pakuotę, pavadinimą (kaip šiuo atveju "Neutral" skamba gan apgaulingai), o svarbiausia - žiūrėti į sudėtį. Nors aptartojo šampūno sudėtis liaudiškai tariant "pusę velnio" palyginus su kitais masinės gamybos šampūnais, renkantis šampūną svarbiausia vengti aršių putojimą sukeliančių medžiagų, iš kurių labiausiai paminėtinos yra Sodium Luryl Sulfate ir  Sodium Laureth Sulfate. Šiuo atveju sudėtyje daugiausia yra SLES, kurio patartina vengti visiems, o ką jau kalbėti apie turinčius jautrią odą... Šio šampūno sudėtis kiek švelnesnė nei daugelio kitų masinės gamybos tik dėl jame nesančių kvapiklių ir dažiklių, bet tik tiek.

Ne visos kosmetikos sertifikiavimo institucijos yra vienodai patikimos ir ne vienodi  jų sertifikavimo reikalavimai. "Žalia gulbė" yra labiau aplinkosauginis ženklas, mažiau orientuojasi į tiesioginį poveikį odai ir sveikatai, todėl vertinčiau kaip silpną kosmetikos sertifikatą. Daugiau apie sertifikatus galite paskaityti čia.

Jei ant pakuotės yra užrašas "0% parabenų", tai dar nereiškia, kad gamintojas nėra įdėjęs kitokių konservantų, kaip šiuo atveju - Sorbic Acid. Viena blogybė keičiama kita, mažiau visuomenei girdėtu pavadinimu.

Svarbu paminėti ir tai, kad geras šampūnas turi ne tik plauti, bet ir puoselėti plaukus. Jis gali būti praturtintas augaliniais ekstraktais, aliejais, vitaminais... Juk gražios ir gražūs nori būti net ir tie, kurių oda jautri. Vertingais ingredienatais gausi sudėtis ir jautrios odos poreikių tenkinimas - suderinama. Būtų galima paminėti tikrai ne vieną tokį šampūną, juk nebe akmens amžius.

Šiam kartui tiek. Jei kils bet kokių klausimų, prieštaravimų ar šiaip minčių, būtinai rašykite komentaruose.

2 komentarai:

  1. Anonimiškas2016-03-06 17:42

    Sveiki, o kaip vertintumėte pagal sudėtį Natura Siberica šampūnus ir balzamus? Jie irgi kiek žinau turi sertifikavimo ženkliuką. :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Laba diena. Užmečiau akį į jų sudėtis. Labai neišgąsdino, sudėtis geresnė nei daugelio parduotuvėse esančių šampūnų ir kondicionierių. Bet nėra 100% natūrali kosmetika. Kad ir šampūnuose esantis Cocamidopropyl Betaine prieštaringai vertinamas. Sertifikuota ICEA ženkliuku, kuris nėra labai jau griežtas. Manau, yra ir geresnių pasirinkimų :) Tačiau turiu pastebėjimą: dažnai rusiška kosmetika sudėtimi yra geresnė nei daugelis kitų europietiškų kosmetikos priemonių.

      Panaikinti