2016-10-16

Kas mane labiausiai motyvuoja sportuoti?

Dar niekada neteko rašyti išėjus pasivaikščioti. Tačiau šiandien tam ypatingai tinkanti tema. Jau kelis metus sportuoju namuose. Ne dėl kažkokių konkrečių rezultatų, kaip, pvz., turėti "kaladėles" ant pilvuko (aišku, tokie tikslai dar labiau motyvuotų), bet dėl paprasčiausios priežasties, kodėl kiekvienas iš mūsų turėtume daugiau judėti – tai sveikata. 

Didžiąją paros dalį guliu (miegu 8 val.) arba sėdžiu (dirbu prie kompiuterio, dar + 8 ar 10 val., o kur dar šiaip pasėdėjimas internete). Tikiu, kad taip gyvenate ir daugelis iš jūsų. Ir tai yra dvi pačios didžiausios priežastys, kurios mane labiausiai stumia ir neleidžia ieškoti excuse'ų, kodėl šiandien turėčiau nepasportuoti ar nepasivaikščioti. Tiesiog, kai pradedi galvoti apie tai, kiek daug laiko praleidžiame minimaliai judėdami, darosi baisu. O juk būtent judėjimas yra vienas iš svarbiausių dalykų norint gerai jaustis.




Nemanykite, kad vieną diena, kai tik nusprendžiau sportuoti, iškart ėjosi viskas kaip iš pypkės. Tikrai ne! Mankštintis pradėjau prieš maždaug 6 metus, kai dar buvau studentė ir susiviliojau vieno sporto klubo siūloma nuolaida studentams. Tada uoliai mėnesį lankiau kalanetiką.
Labai patiko, bet dėl kelių aplinkybių (pvz., sporto klubas buvo toli ir sugaišti vien kelionei pusantros valandos man buvo labai gaila) nusprendžiau užsiėmimų nebelankyti ir paieškoti ko nors panašaus sportavimui namuose. Patikėkite, tada YouTube treniruočių namuose pasirinkimas buvo itin skurdus palyginus su tuo, koks jis dabar. Pernai dalinausi savo mėgstamų treniruočių grojaraščiu, kuriame video virš 100 – ir ten ne visi, pagal kuriuos sportuoju! O pradžioje radau vos kelis. Ir valios nebuvo tiek daug, tad sportuodavau su visai netrumpom pertraukom (trumpų pasitaiko dar ir dabar). Tačiau laikas puikus mokytojas visame kame. Dabar be jokių problemų galiu treniruotis kad ir 6 kartus per savaitę ar bent daryti ilgus pasivaikščiojimus.

Sportuoti viena, bet tai daryti tik namuose, t.y. pačiam, ne sporto klube? Draugai ir pažįstami, su kuriais tenka kalbėtis šia tema, dažnai stebisi, iš kur pas mane tiek valios prisiversti sportuoti namie. Aš manau, kad pasakymas, jog jei labai  nori, tai viską gali, nėra visai teisingas – lengva pasakyti. Didelio noro tikrai ne visada gali užtekti būtent motyvacijos išlaikymui. Todėl be didelio norėjimo reikia ir kitų stimulų, kurie padėtų skatinti siekti savo tikslų. Kas mane labiausiai motyvuoja, šiandien ir noriu papasakoti.

1. Labai svarbu mėgti sportuoti, nes jei save stumsite per prievartą – nieko nesigaus ir suklupsite pirmai progai pasitaikius. Tad tai, kas kartojama ir visuose straipsniuose apie sportą bei motyvaciją – susiraskite sau malonų sporto užsiėmimą – tikrai labai svarbu! Man asmeniškai labiausiai patinka treniruotės su svarmenimis, pilates, įvairios cardio ir greitas ėjimas. Tačiau man visiškai "nelimpa" šokio aerobika ar joga, kuri man asmeniškai atrodo kiek per nuobodi. Tad svarbiausia sportuoti taip, kaip patinka JUMS. Gal kažkas bėgios, gal kas sportuos taip, kaip aš, o gal kažkas šoks! Jei rasite sau mėgstamą veiklą, ne taip lengvai ją pamesite.

2. Svarbi sportinė apranga, nes gražūs ir patogūs drabužiai taip pat motyvuoja! Anksčiau būdavo taip: nusidėvėjo kokie marškinėliai – skiriu sportui, juk vis tiek niekas nemato. Ne ne ne! Ilgai taip netruko ir skatinu taip nedaryti. Turiu gražius ir patogius kedus (vieni skirti treniruotis viduje, kiti pasivaikščiojimams lauke), sportines timpas, šortus, specialią sporto liemenėlę, kelis ryškius marškinėlius... Beje, nemėgstu tokių dalykų pirkti iš turgaus, vertinu žinomų ženklų sportinius drabužius, tačiau tai jokiais būdais nereiškia, kad turite išleisti krūvą pinigų! Vilnietės su labai gerom nuolaidom gali apsipirkti, pvz., "Ogmios mieste", kur kartais gerų dalykų nusipirksite pigiau nei kokį skudurą turguje. Ir patogiau, ir tarnaus ilgiau.


3. Pasirūpinkite sporto inventoriumi. Ilgą laiką kilnojau mažus buteliukus, pripylusi į juos vandens. Nu bet kiek galima! "Senukuose" tikrai nebrangiai galima rasti normalių svarelių, su kuriais tikrai daug lengviau sportuoti. Ir dar – nusipirktą gerą sporto inventorių kur kas sunkiau bus nukišti į kampą nei kad tuos pačius vandens pripildytus butelius Pas mane šiuo metu to inventoriaus ne tiek ir daug, bet visiškai pakanka: svareliai po 1 ir 3 kg bei tampri juosta.

4.  Sekite JUS motyvuojančius puslapius. Šiandien Facebook'e bei Instagram'e įvairių trenerių ir kitų veikėjų puslapių gausybė. Tačiau tikrai ne visi jie mane motyvuoja vienodai. Kitus pasižiūriu kartą ir tiek, neseku. Tad pasirinkite tuos puslapius, kurie jums tikrai labai patinka. Pastaruoju metu mane labiausiai motyvuojantys yra šie žmonės:
  • Ilka Adams spinduliuoja nuoširdumu, kas turbūt ir pakeri daugelį. Nuostabi moteris, kuri dalinasi labai gerais patarimais tiek apie sportavimą, tiek apie mitybą.
  • Valaitis Fitness – linksma, maloni ir į vatą žodžių nevyniojanti pora, kuriuos verta sekti vien dėl to, nes savo filmukais duoda gerų "spyrių".
  • Motyvuoti Atletai – dar viena graži porelė, kuri kasdien dalinasi motyvuojančiom nuotraukom, naudingais video.
  • Missfit.lt patarimus dalina gaži, paprasta, nuoširdi, jauna mergina, kurią mielai, manau, seka ir vyrai, nes akis paganyti tikrai yra kur
  • Rūta Beišytė, kurios treniruotės intensyvios, tačiau nenuobodžios ir smagios. Kitą dieną po jos treniruočių visada sunkiau lipti laiptais.
  • Body Project treniruotės man dabar "ant bangos"! Labai intensyvios. Dažniausiai lankausi jų YouTube puslapyje, kur treniruočių visas rinkinys.
  • Instagrem'e @healthy_kul_life – mergina, kuri mane užmotyvavo pagaliau pradėti naudotis "S Health" programėle. Ačiū!
5.  "S Health" programėlė išmaniajame. Tikrai patogus išmaniojo telefono apps'as, kuris ne tik padeda fiksuoti rezultatus, bet ir motyvuoja. Visų jo galimybių neišnaudoju, man pakanka žymėtis išgeriamo vandens kiekį, pasivaikščiojimus, treniruotes bei sekti svorį. Užkabina ir neleidžia nuleisti rankų, nes vis norisi pagerinta savo paties pasiektus rezultatus.

Tiek mano motyvacinių idėjų šiandien. Jei jus dar kas nors motyvuoja, rašykite komentaruose

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą