2012-02-05

Plaukų kaukė "Makasaro prisiminimai... "

Ieškodama informacijos apie ylang-ylang eterinį aliejų, radau aprašymą apie labai įdomų ir kvapnų plaukų aliejų. Tai Makasaro aliejus. 

Kas tai? Labai populiari XIX - XXa.pr. laikotarpio plaukų priežiūros priemonė. Svaiginančiai kvepiantis ylang-ylang žiedų eterinis aliejus kartu su kokosų aliejumi buvo pagrindiniai šio aliejaus ingredientai. Makasaro pavadinimas yra kilęs iš Indonezijos uosto pavadinimo. Šis aliejus stiprina plaukus, gelbėja nuo slinkimo. Aliejaus gamybai buvo naudojami ir kiti kvapnūs eteriniai aliejai, vietoj kokosų aliejaus - palmių ar reto aliejinio lakmedžio (lot. Schleichera oleosa) aliejai. Aš savo plaukų kaukei kaip pagrindą pasirinkau kokosų aliejų. Taip pat plaukų kaukę praturtinau ricinos ir sezamo sėklų aliejais bei mangų sviestu. Gavosi labai kvapnus mišinys, be galo tarpusavyje dera ylang-ylang ir rausvieji greipfrutai. Šis kvapas tarsi nuneša į egzotiškus kraštus...

Gamybos procesas labai paprastas. Į karšto vandens vonelę įmerkti kitą indą ir jame ištirpinti mangų sviestą bei kokosų aliejų, bet ilgai tirpinti nereikia, tiesiog kol šie aliejai yra karšto vandens vonelėje, juos reikia trinti, o kai pasidaro minkšta masė, išimti indą, supilti ricinos ir sezamo sėklų aliejus, viską gerai ištrinti, išmaišyti. Įdėti 5 min. į šaldymo kamerą, po to vėl gerai ištrinti, įdėti dar 5 min. pašaldyti, kad viskas sustingtų. Ištraukus vėl gerai išsukti ir palaipsniui sulašinti eterinius aliejus ir benzoino absoliutą. Norint gauti purų, gražios konsistencijos, reikia nepagailėti laiko ir pamaišyti ilgiau.

30 ml plaukų kaukės užtenka keliems kartams, labai skalsi. Makasaro aliejumi reikia ištrinti plaukų šaknis, švelniai pamasažuoti pirštų galais galvos odą, iššukuoti plaukus, kad kaukė pasiskirstytų per visą plaukų ilgį ir palaikyti bent 30 minučių. Po to išplauti plaukus šampūnu. Plaukai tampa blizgūs ir atgaivinti. Šią plaukų kaukę naudoju kartą per savaitę. Beje, puikiai tinka ne tik plaukams, bet ir visam kūnui po dušo ant drėgnos odos :)

Sudėtis (30 ml):
  • 22,5 ml kokosų aliejaus,
  • 3 ml sezamo sėklų aliejaus,
  • 2,5 g mangų sviesto,
  • 2 ml ricinos aliejaus,
  • 30 lašų ylang-ylang (lot. Cananga odorata) complete eterinio aliejaus,
  • 10 lašų rausvųjų greipfrutų (lot. Citrus paradis) etrinio aliejaus,
  • 1 lašas benzoino (lot. Styrax benzoin) absoliuto.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą