2015-11-29

Gal arbatos?

Ruduo ir žiema - geriausias laikas kalbėti apie šiltus dalykus. Esu iš tų, pas kuriuos arbatos puodelis gerokai dažnesnis svečias nei kava. Nesakau, kad kava man neskani. Skani ir dar kaip, o ypač su pienu ir ruduoju cukrumi. Tačiau labiau pagalvojus, tokiu gėrimu, kaip kava, geriau mėgautis rečiau, kad jos gėrimas netaptų per daug įprastas ir kasdienis, o būtų malonus pasilepinimas. Todėl arbata mano namuose - kasdien, kava - vos porą kartų per mėnesį. Taip lengviau išlaviruoti ir tarp dviprasmiškų kavos vertinimų - sveika ar nesveika. O arbatos turiu visada ir visokios. Tad dalinuosi, kokios arbatos pakučiai šiuo metu karaliauja mano arbatinėje (neskaitant birios arbatos, apie kurias taip pat kada nors parašysiu).

I. Jau kelis metus neįsivaizduoju šaltų vakarų (net ir vasarą) be ajurvedinės prieskoninės arbatos "Samahan", gaminamos Šri Lankoje. Ji man patinka, nes... Visų pirma - geras skonis.
Nėra labai aštri, labai subalansuota ir šildanti. Jaučiasi imbieras, pipiriukai. Kai norisi aštresnės, galima įsidėti dar vieną pakelį, tačiau aš esu pratusi daryti kiek kitaip - prieš užplikant šią arbatą į puodelį papildomai įberiu šviežiai maltų pipirų, dar ciberžolės ar imbiero. Toks mišinys super veikia, kai kimba peršalimas ar gerklės skausmas, krečia drebulys - akimirksniu sušildo. Todėl tai mano viena mėgstamiausių arbatų žiemą. Taip pat labai patogi naudoti, nes tirpi. Gerai pasiimti į turistinį. Visada perku didesnę pakuotę, 25 pak. kaina 8.67 € "Livinn - sveiki produktai" parduotuvėse.
Sudedamosios dalys: kalendra, imbieras, juodasis pipiras, stambialapė vijuotė (lot. Coscinium fenestratum), žemoji premina (lot. Premna herbacea), ilgasis pipiras, smulkusis išvijas (lot. Evolvulus alsinoides), indiškasis kmynas, riešutinė justicija (lot. Adhatoda vasica), tikrasis šventkmynis, didžioji alpinija (lot. Alpina galanga), Solanum xanthocarpum, Hedyotis herbaceae, saldymedis.

II. Dar viena mėgiama arbata, kurią atradau tik prieš porą mėnesių, bet nebenoriu su ja skirtis - tai ekologiška "ICA i love eco" su šaltalankiais ir uogomis. Skaniausia kada ragauta vaisinė arbata! Tikrai. Pasakiškai kvepia, nerūgšti, šiek tiek saldi, gražios raudonos spalvos. Neabejotinai patiks vaikams! Pirma sudedamoji dalis minima tiesiog "arbata", spėju, kad tai juodoji arbata. Pirkau Švedijoje, bet neabejoju, kad yra ir Lietuvoje, "ICA i love eco" produkcija prekiauja RIMI.
Sudedamosios dalys: arbata*, natūralūs aromatai (šaltalankių, braškių, gervuogių, mėlynių) 11%, gervuogės* 1%, šaltalankiai* 1%. * - iš ekologinių ūkių

III. Trečiu punktu paminėsiu visą grupę arbatų - ekologiškos "Dennree" iš Vokietijos. Iš ten ir parsisiunčiau (Violey.com). Lietuvoje pirkti kol kas nemačiau, bet tikiuosi, kad atsiras, nes jos visų pirma - ekologiškos, antra - nebrangios, trečia - skanios! Išties nuostabus kokybės ir kainos santykis. Šios nebrangios skanios arbatos tikrai gali pakeisti visas lipton ir pan. arbatžolių arbatas. Geriausia rinktis ekologišką arbatą, nes arbatų laukai itin gausiai purškiami chemikalais, kurie nukeliauja net ir iki puodelio. O ekologiškoje arbatoje viso to nėra. Beje, ekologiška arbata gali būti ir skani, ir nebrangi - "Dennree" puikus pavyzdys.

- Kiniška žalioji arbata su jazminais patiks visiems žalios arbatos mėgėjams paįvairinimui. Iš pradžių abejojau, ar pirkti šią arbatą, nes anksčiau esu turėjusi karčios patirties su panašia, bet kito gamintojo arbata, kuri gerokai per stipriai trenkė jazminais, spėju, kad į ją buvo pridėta sintetinių kvapų. O štai šioje arbatoje jazminai tiesiog papildo ir taip turtingą žalios arbatos skonį, neužgožia jo. Nefermentuota žalioji arbata yra sumaišoma su džiovintais jazminų žiedais. Kad žalia arbata būtų skani, svarbu tinkamai ją paruošti - labai svarbi temperatūra vandens, kuriuo bus užpilamos arbatžolės, t.y. jis turėtų būti apie 70-80 °C; žiūrėkite ant pakuotės, kokią temperatūrą rekomenduoja gamintojas.
- Vaisinė arbata kiek rūgštesnė ir ne tokia kvapni, kaip minėta vaisinė anksčiau. Sakyčiau tiek skoniu, tiek sudėtimi labiau klasikinė, kokios ir būna daugelis natūralių vaisinių arbatų. Kadangi paliko mažesnį įspūdį, nežinau dar, ar kartosiu.
Sudedamosios dalys: erškėtuogės* 30%, obuolių gabaliukai* 30%, kinrožės* 30%, citrinų žievelės* 5%, apelsinų žievelės 5%. * - iš ekologinių ūkių
"Dennree" medaus krūmo arbata
- Nuostabus gaivinantis gėrimas yra pipirmėčių arbata. Patikėkite, ekologiškos pipirmėčių arbatos skonis tikrai skiriasi nuo pirktinės neekologiškos. Jis sodresnis, beveik toks pat, kaip ir ruošiant arbatą iš šviežių lapelių. Pipirmėčių arbata gerina apetitą,  virškinimą, tačiau kaip ir kitų vaistažolių arbatų nereikėtų padauginti, mėgautis per dažnai.
- Medaus krūmo arbata keri ir kvapu, ir skoniu. Joje tikrai galima jausti medų.  Arbata yra salstelėjusi (kažkiek primena rooibos arbatą) net ir nesaldinta, tad tiems, kas geria arbatą su cukrumi, jo reikės mažiau. Manau, tai geras pasirinkimas bandantiems atprasti gerti arbatą su cukrumi. Medaus krūmo arbatos spalva - gintarinė (nuotrauka dešinėje). Kadangi šioje arbatoje nėra kofeino, tinka ir vaikams, galima gerti prieš miegą. Pasižymi įvairiom teikiamom savybėm.
- Taip pat turiu "Dennree" indišką juodąją arbatą. Tiesiog skani, klasikinė juodoji arbata. Ir labai svarbu, kad ekologiška.

IV. Ekologiška "Lebensbaum" dilgėlių-citrinų arbatą labiau vertinu ne dėl skonio, o dėl teigiamų dilgėlių savybių. Šioje arbatoje citrinų skonis nėra ryškiai jaučiamas, jis tiesiog sušvelnina dilgėlių arbatos specifinį skonį, kuris gali ne visiems patikti, tačiau ši arbata išties malonaus skonio.
Sudedamosios dalys: dilgėlės* 75%, citrinžolės*, saldymedis*, citrininės mirtos*, citrinų žievelės*. * - iš ekologinių ūkių

Štai tiek gėrio mano arbatinėje. Kitą kartą būtinai parašysiu ir apie nuostabaus skonio birią japonišką žaliąją arbatą. Rašykite komentaruose, kokia arbata jūsų mėgstamiausia ir ką rekomenduotumėte. Labai smalsu paragauti kažką naujo.

4 komentarai:

  1. Anonimiškas2016-01-09 01:39

    Įdomu būtų sužinoti kur galima įsigyti tokią arbatų dėžutę? :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Pastebėjau, kad beveik kiekvieną arbatą pagardina ceilono cinamonas, tik reikia atitaikyti kiekį:)

    AtsakytiPanaikinti