2015-10-25

Labas rytas, KOŠE

Ar dažnai ryte verdate košes? Turbūt ne taip jau ir retai atsiranda pagalvojančių, kad košės per didelė terlionė ir per daug laiko užima jų virimas, kai anksti keliantis norisi kuo daugiau sutaupyti laiko, bent penkiom minutėm ilgiau pamiegoti ir susikimšus sumuštinį išlėkti į darbą. Nelabai teisinga taip galvoti. Tikrai ne visos košės verdamos ilgai, o ir stovėti prie puodo niekas neverčia. Svarbiausia tinkamai susiplanuoti laiką. Juk tik atsikėlus galima kelti puodą ant viryklės, o kol užvirs vanduo bei virs košė eiti praustis, rengtis ir atlikti kitų rytinių ritualų.

Aš košes mėgstu ir verdu ne tik savaitgaliais. Tad noriu papasakoti apie savo mėgstamiausias kruopas - soras (lietuviškai dar vadinamos prosais). Lietuvoje ūkininkų, deja, užmirštos ir auginamos plačiausiai buvo tik VIII-XII a., dabar parduotuvėse kiek teko matyti - tik atvežtinės.

Kodėl sorų košė mano mėgstamiausia? Žinoma, kad dėl skonio! O dėl skonio nesiginčijama, skaniausia ir taškas. Kas neragavę, paragaukite, o kas skonį žinote, tačiau netapo pačia skaniausia koše, vis tiek verta karts nuo karto įšsivirti ir paįvairinti mitybą.

Ne tik skanios, bet turi labai daug vertingų medžiagų, įvairių mineralų. Kaip rašoma viename alfa.lt straipsnyje (kurį taip pat rekomenduoju paskaityti) "Sorų košės ir kiti šių kruopų patiekalai rekomenduotini sergantiems ateroskleroze, kepenų ligomis, esant kai kuriems širdies ir kraujagyslių negalavimams, hipertonijai, chroniškam vidurių užkietėjimui" - su kuo susiduria dažnas dirbantis sėdimą darbą ir per mažai vartojantis skaidulinio maisto.

Sorų kruopas vartoju dvejopo apdorojimo: netraiškytas ir dribsnius. Netraiškytas virti reikia ilgiau, apie 20 min., o štai dribsniai labai tinka būtent tiems skubantiems - verda apie 5 min. arba pakanka subėrus į verdantį vandenį nukelti nuo viryklės ir leisti išbrinkti uždengtame puode apie 10 min. Kadangi nevartoju pieno produktų, verdu vandenyje su trupučiu druskos. O skaniausia su šlakeliu aliejaus, pavyzdžiui, kanapių arba kokosų.

Nuotraukoje viršuje yra "Bauck Hof" ekologiški pilno grūdo sorų dribsniai. Svarbu netoliaruojantiems glitimo - šie sorų dribsniai yra be glitimo. Iš jų skanu ne tik košę virti, bet ir gamintis sausus pusryčius kartu sumaišant su džiovintais vaisiais, sėklomis bei riešutais. Taip pat tinka gaminti įvairius kitus patiekalus, pvz., veganinius kotletukus.

Kad nesijaustų košės kartumas, prieš verdant sorų kruopas reikia sietelyje perplauti karštu ar verdančiu vandeniu ir tik tada virti. O štai "Bauck Hof" dribsnius iškart beriu į verdantį vandenį ir jokio kartumo nesijaučia.

Linkiu atrasti savo mėgstamiausią košę. Kur kas sveikesnis pasirinkimas nei įprastas sumuštinis > duona + sviestas + dešra. Bent porą kartų per savaitę šį derinį pakeiskite kažkuo sveikesniu ir jūsų organizmas tikrai atsidėkos jums

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą